четвер, 15 червня 2017 13:25

У російському музеї облили кислотою голу жінку

  Картина Рембрандта "Даная", 1636-1647 р. Полотно, олія. Ермітаж, Санкт-Петербург, Росія. ФОТО: maxpark.com
Картина Рембрандта "Даная", 1636-1647 р. Полотно, олія. Ермітаж, Санкт-Петербург, Росія. ФОТО: maxpark.com

У російському художньому музеї "Ермітаж" сірчаною кислотою облили оголену Данаю. Жінка зображена на полотні відомого нідерландського живописця Рембрандта. Акт вандалізму відбувся 15 червня 1985 року, коли у виставковий зал разом з екскурсійною групою зайшов 48-річний литовець Бронюс Майгіс.

Хуліган дістав ніж і двічі порізав шедевр

Чоловік спочатку запитав у робітниць музею, яка з картин у них націнніша. Після цього підійшов до "Данаї" і, діставши з-під поли склянку, вилив її вміст у центр полотна. Фарба почала пузиритися та змінювати колір. Хуліган також дістав ніж і двічі порізав шедевр.

Пізніше експертиза визнала чоловіка неосудним. Майгіс пояснив, що зробив це з політичних міркувань. За рішенням суду, чоловіка визнали психічно хворим, діагноз – уповільнена шизофренія. Його відправили в ленінградську психіатричну лікарню, де Майгіс провів 6 років. Згодом злочинця відправили в аналогічний заклад у Литві.

  Картина Рембрандта після пошкодження. ФОТО: maxpark.com
Картина Рембрандта після пошкодження. ФОТО: maxpark.com

Протягом півтора року над полотном працювала команда реставраторів "Ермітажу". Вони зміцнили барвистий шар та ґрунтівку. Наступним етапом було тонування з використанням техніки олійного живопису, аналогічній авторському стилю.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Неповнолітнім та вагітним жінкам вхід заборонено", а народ пре на виставку валом

Остаточно реставрація закінчилася за 12 років – 1997-го. З тих пір картина демонструється в залі нідерландської і фламандської шкіл на другому поверсі головної будівлі Ермітажу. Для запобігання актів вандалізму картина захищена броньованим склом.

Рембрандт Гарменсзон ван Рейн (1607-1669) – нідерландський художник, офортист доби бароко.

Картина "Даная" (1636-1647) – полотно Рембрандта з колекції "Ермітажу", написане за мотивами давньогрецького міфу про Данаю, матір Персея. Коли цар давньогрецького міста Аргоса дізнався про пророцтво, згідно з яким йому судилося померти від руки сина своєї дочки Данаї, він закрив її в підземеллі та приставив до неї служницю. Однак це не завадило Зевсу проникнути до Данаї у вигляді золотого дощу. В результаті зв'язку між ними народився Персей.

До цього сюжету зверталися також такі знамениті художники, як Тиціан, Корреджо, Госсарт та Клімт.

Зараз ви читаєте новину «У російському музеї облили кислотою голу жінку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі