Ексклюзиви
середа, 06 червня 2012 11:22

У Нью-Йорку закрили виставку з геями, які позують на фоні Меморіалу жертв Голокосту

У Нью-Йорку закрили виставку з геями, які позують на фоні Меморіалу жертв Голокосту
Марк Едельман в Меморіалі жертв Голокосту, на тлі серії "Стелен (Газетні колонки)". Фото: art-blog.com.ua

Громадянин Німеччини представив звинувачення проти Марка Едельмана, художника із Сан-Франциско, коли виявив, що фото його профайлу з гей-сайту знайомств було використано при створенні роботи, яка бере участь у виставці "Відмінювані: ідентичність, політика, сексуальність", яка зараз проходить в Jewish Museum в Нью-Йорку.

Інсталяція Едельмана "Стелен (Газетні колонки)" (2007-2011), являє собою 150 фотографій з сайту GayRomeo. На кожній з цих фотографій зображений користувач цього сайту на тлі берлінського Меморіалу євреїв-жертв Голокосту в Європі роботи скульптора Петера Ейзенмана (Peter Eisenman).

PR-директор музею Анне Шер (Anne Scher) написала, що вони взяли цю роботу через манеру, в якій художник привертає увагу до питань умовності історії мистецтва і форм поп-культури, при цьому досліджуючи перетин національного, етнічного та сексуального в особистості" .

Багато критиків написали про цю роботу позитивні відгуки, і багатьох глядачів бавила її похмура і одночасно жартівлива іронія. Інші ж наполягають на тому, що ця робота використовує відвідувачів сайту знайомств і порушує їх право на приватне життя.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: У столиці визначають найкращого народного художника

Тім Рукс (Tim Rooks), в свою чергу, був здивований, коли виявив свою фотографію після того, як прочитав про це в газеті Huffington Post. Він негайно зв'язався з Jewish Museum і повідомив про те, що не давав Едельманом дозволу на використання фотографії, і про те, що художник повинен перед ним вибачився.

"З боку і художника, і музею демонструвати подібні зображення - безвідповідально", - повідомив він гей-і лесбі-орієнтованому виданню Bay Area Reporter в Сан-Франциско. "Фотографія не була підписана, але і без того тепер багато дізналися про мою орієнтацію".

Jewish Museum відповів негайно. Шер повідомила: "Що стосується питань, які виникли в зв'язку з цією роботою, після консультації з містером Едельманом, ми зняли серію "Стелен (Газетні колонки)" з експонування, і прибрали фотографії з нашого сайту".

Коментарів з приводу планів на майбутнє щодо цієї роботи Шер не дає. На сайті зазначалося, що вона, як і інші серії виставки Composed, увійшли до "постійної колекції музею". Крім того обставини, при яких цю серію прибрали з експонування, як і раніше не ясні. І залишається питання, які заходи можуть прийняти об'єкти дослідження художника проти нього самого і музею.

Зараз ви читаєте новину «У Нью-Йорку закрили виставку з геями, які позують на фоні Меморіалу жертв Голокосту». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі