Ексклюзиви
понеділок, 21 жовтня 2019 09:30

"У нас не хіт-, а агіт-паради: хто заплатив, того пісні й крутять" – Едуард Драч

Автор: Сергій Старостенко
  Едуард Драч
Едуард Драч

За авторське право в Україні ніхто не платить. Державне радіо і телебачення взагалі відмовилося від цієї опції. А FM-станції і приватне телебачення ще й вимагають за ротацію. Більше ніде у світі такого немає.

Так вважає бард Едуард Драч. Про це він розповів в інтерв'ю журналу "Країна".

"Я підозрюю, що і далі зменшуватиметься кількість пісень, які народ захоче заспівати. Тому що в нас не хіт-, а агіт-паради. Хто заплатив, того пісні і крутять. Це не природний відбір. Ми, коли вперше приїхали до Канади в 1990 році, здивувалися, що там не 2, а 52 ефірних канали. Музикантам з вулиці дають ефірний час – у вихідний і в праймтайм.

У Канаді на FM-станціях стараються крутити те, що людям подобається. Привабити до себе, і тоді трошечки крутити реклами, і на рекламі мати гроші. З рекламних грошей вони трошечки віддають на роялті", -сказав він.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На "Червоній руті" 1989 року вперше заспівали гімн України

"А в нас, на жаль, виходить, що смак народу диктують гроші. Музиканти на радіо свої записи: там заплатили стільки, там стільки. Чим більше розніс і заплатив, тим більше твоєї музики крутитимуть. Я буквально вчора слухаю - на одному FM-радіо тільки одна співачка, на другому – теж вона, на третьому – так само", - додав Едуард Драч.

Інтерв'ю з Едуардом Драчем читайте в журналі "Країна".

Завдяки мовним квотам на радіо та телебаченні українська музика досягнула вищого рівня за російську, вважає голова Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політки Вікторія Сюмар.

"Квоти не такі? Сьогодні другий рік поспіль премія для кращих українських виконавців "Жарптиця"! 1996-го започаткована Олександром Богуцьким із командою. Зараз — відродження. Не лише "Жар-птиці" — української музики. І мені байдуже до всіх "ватних" заяв тих, хто знає, "як краще" те робити. У нас вийшло відродити українську музику, яка за кілька років на десятиліття випередила попсу російських "мумій". І ми не дамо це занедбати і втратити", — написала вона у Facebook.

Зараз ви читаєте новину «"У нас не хіт-, а агіт-паради: хто заплатив, того пісні й крутять" – Едуард Драч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі