четвер, 21 лютого 2013 11:33

У Мистецькому Арсеналі покажуть дитячий фільм, який зняли на Гуцульщині
6

Кадр з фільму "Мужицький ангел. Різдвяна Історія"
Фото: Фото: pravylo.com
Кадр з фільму "Мужицький ангел. Різдвяна Історія"
Кадр з фільму "Мужицький ангел. Різдвяна Історія"
Кадр з фільму "Мужицький ангел. Різдвяна Історія"
Кадр з фільму "Кров"

У Мистецькому Арсеналі 23 лютого покажуть короткометражні фільми "Кров" та "Мужицький ангел. Різдвяна Історія". Це перші дві частини кінопроекту "Моє дитинство" молодого українського режисера Ірини Правило.

У першій частині режисер екранізувала новелу грузинського письменника Нодара Думбадзе "Кров". Ірина Правило знімала її ще 2010-го року. Головний герой фільму "Кров" одинадцятирічний хлопчик Нодар, втрачає батьків і постає перед вибором – жити з бабусею (матір'ю мами) або з дідусем (батьком тата).

Друга історія - екранізація дитячого оповідання Степана Васильченка "Мужицький ангел". Починає і завершує короткометражку мальована анімація - легенда про самого ангела. У центрі сюжету "Мужицький ангел"- як шестирічний хлопчик Іванко зустрічає карпатське Різдво. Вони живуть вдвох з мамою (батька вбили на війні). І понад усе на світі Іванко мріє, щоб на Святвечір до куті був мед. Горнятко солодкого він просить в ікони "Мужицького ангела".

"За задумом усіх трьох частин - ми знімаємо у селищах з людьми, які в них живуть і є носіями цих традицій, - каже режисер стрічки Ірина Правило. - Так це було в Грузії, і так само в Україні. Ми поїхали в село Нижній Березів, що в передгір'ї Карпат, коли знімали стрічку "Мужицький ангел. Різдвяна Історія". Розказали селянам про свій задум, а вони нам: "Так, завтра у вас буде кастинг в дитячому садку". Наступного дня привели дітей різного віку, навіть 10-річних. Анатольку (виконавця головної ролі у короткометражці - Gazeta.ua) відразу запримітила. Руденький хлопчик і вік підходящий - 6 років".

На головну роль у фільмі було 12 претендентів серед місцевих дітлахів. "Я доручила зіграти шматок, де мама приходить додому і приносить горнятко - Іванко бачить що то не мед і каже: "Мабуть Бог не чув того як я просив, щоб до куті був мед. Не хочеться мені і в церкву ходити". Пам'ятаю, коли Толя дійшов до цієї мізансцени - каже усі слова, крім фрази про церкву. Я до нього підбігаю, думаю, може забула дитина слова. А він дивиться на мене: "Я не можу ці слова сказати". І я зрозуміла, що це вже шестирічним він свідомий цього і це є частиною його щастя. Толя розплакався... Тато каже: "Давайте мені сценарій. Ми завтра ще будемо пробуватися. У вас же завтра ще буде кастинг?". Наступного дня прийшли з мамою. Запропонувала Лілі також спробувати. Отже, у фільмі знімали його з мамою".

"Коли шукаю дитячі оповідання, то попадаються просто твори з дитячими героями, приміром як з Чіполіно. А історію, де дитина була б героєм, важко знайти. Можливо, третій фільм буде про хлопчика старшого, якому вже 13-14 років" - додає режисер Ірина Правило.

На показ фільму, який відбудеться 23 лютого о 17:30, необхідно зареєструватися. Інформація на сайті.

Зараз ви читаєте новину «У Мистецькому Арсеналі покажуть дитячий фільм, який зняли на Гуцульщині ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі