Ексклюзиви
вівторок, 12 квітня 2011 17:28

У Мистецькому Арсеналі митці в халатах імітували політ Гагаріна
9

Фото: Наталія ЧУБЕНКО / Gazeta.ua

12 квітня в столичному Мистецькому Арсеналі група художників Rochus Aust/Re-Load Futura реконструювала перший політ людини у відкритий космос, який Юрій Гагарін здійснив 50 років тому. Свій перформанс митці назвали "ГАГАРІН-ЛАУНЖ".

Близько сотні гостей організатори посадили на стільці посередині великого залу. Після чого в приміщенні з'явилися кілька художників, вдягнені у домашні халати і білі шапочки для плавання. Вони ходили кругами по залу, граючи на трубі та саксофоні. Після чого гучно імітували глибоке дихання, а також програвали фрагменти радянських пісень. В такий спосіб митці намагалися передати відчуття та враження Гагаріна під час космічного польоту. Великий таймер відраховував хвилини "польоту".

"Коли ми досліджували політ Юрія Гагаріна, для нас найцікавішим було те, що йому нічого не треба було робити. Він багато часу витратив на фізичну підготовку, але зрештою йому нічим було займатися в космосі. Були побоювання, що якщо космонавт чимось займатиметься, то втратить свідомість і не зможе повернутися на Землю.

Для нас було приголомшливо уявити, що він просто літав в космосі і слухав музику, яку передавали з Землі. Тому ми інсценували цей політ, як екскурсію чи відпустку. Звідси і назва цього перформансу і відповідне вбрання", - розповів один з митців.

Частина глядачів не розуміли суті шоу і пошепки називали його "повним брєдом", але більшість людей схвально аплодувала артистам після закінчення їхнього виступу.

"Rochus Aust - це група одних з найвідоміших в світі перформерів, справжні німецькі генії. Їхнє мистецтво не треба розуміти чи ні. Його треба відчувати емоційно, саме в цьому суть того, що ми називаємо контемпрарі арт. Тому це не математика, де необхідно вивчати правила. Сьогодні найбільш тонкі і сприйнятливі душі занурилися у відчуття космічного польоту, мурашки бігали по шкірі", - прокоментувала виступ групи директор Мистецького Арсеналу Наталія Заболотна.

Перформанс "ГАГАРІН-ЛАУНЖ" відбувся в рамках виставки сучасного мистецтва "Космічна Одіссея", яка триває в Мистецькому Арсеналі з 5 квітня по 28 квітня.

Нагадаємо, Рохус Ауст є засновником та художнім директором групи RE-LOAD FUTURA. Він народився в Німеччині, закінчив Троссінгенський музичний коледж та Королівський музичний коледж в Лондоні. Лауреат численних міжнародних премій як виконавець на трубі, композитор та візуальний художник. Виступав із концертними турами у більш ніж 30 країнах світу.

Зараз ви читаєте новину «У Мистецькому Арсеналі митці в халатах імітували політ Гагаріна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі