пʼятниця, 27 травня 2022 19:15

"У кожній світлині меседж перемоги" - у Києві відкрили виставку фоторобіт бійця з Азовсталі
6

Емоційні фото українських воїнів, які героїчно захищали 86 днів Маріуполь і до останнього боролися за Азовсталь, представили на виставці в Києві. Автор світлин – боєць "Азова" Дмитро Козацький із позивним "Орест". Він разом з іншими українськими захисниками Маріуполя перебуває зараз у полоні росіян. За вміння вдало ловити кадри Дмитра прозвали "очі Азовсталі".

У день виходу з підземелля металургійного заводу Козацький виклав фото у вільний доступ із закликом їх розповсюджувати й відправляти на міжнародні конкурси й виставки, щоб увесь світ побачив героїзм українських захисників. Свій допис підписав: "Ну от і все. Дякую за прихисток, Азовсталь – місце моєї смерті й мого життя".

Про особливість робіт Дмитра Козацького Gazeta.ua розповів координатор фотовиставки "Азовсталь" Валерій Лещинський.

Боєць "Азову" Дмитро Козацький зараз перебуває у полоні в росіян.
Фото: Facebook
Для фотовиставки обрали 15 робіт Дмитра Козацького.

"Дмитро Козацький тримає і військовий, і мистецько-культурний фронти. Його фото від щирого серця про людей, які героїчно захищають Україну. Усі фотографії попри те, що зроблені в надто драматичних і трагічних умовах, однаково виходять позитивними. Певно, автор так заклав своє оптимістичне бачення всього. Навіть коли воїн без руки й ноги, але з очей ллється позитивна енергія. Дмитро зумів натиснути на кнопку фотоапарата саме тоді, коли ця емоція була на обличчі. У Козацького немає робіт, де є сум і розпач. На певних фото є тривога, але це переживання військових, які все одно розуміють – справедливість на їхньому боці. У кожній світлині меседж перемоги", – каже Валерій Лещинський.

На виставку відібрали 15 фотографій. Експозицію представили в Артпросторі Будинку Кіно на вул. Саксаганського, 6 у Києві. Вхід вільний. Виставка триватиме до 26 червня.

Автор: Facebook
  Виставка триватиме до 26 червня у  Арт-просторі Будинку Кіно.
Виставка триватиме до 26 червня у Арт-просторі Будинку Кіно.

"Найбільше вразило фото, на якому воїн із пораненою рукою показує жест перемоги. Також сильною є фотографія, де троє побратимів усміхаються і готові виходити на поверхню. Вони рішуче настроєні йти в бій. Є й драматичні портрети, і світлини поранених бійців без рук і ніг. Важко виділяти якусь, бо всі емоційні. Та топовою таки стала фотографія, коли промінь сонця зайшов у підземелля Азовсталі й український воїн став під це світло. Це неперевершено – у такій драматичній ситуації зробити настільки сильний кадр. Нас вразило як фотохудожників, що Дмитро зміг у таких обставинах фіксувати все на фотокамеру. Його світлини вельми виразні й емоційні. Ми рекомендуватимемо прийняти Дмитра до нашої спілки", – додає Валерій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Про художників, співачку й водія трактора: у Довженко-Центрі покажуть фільми війни

Після закінчення цієї фотовиставки всі фотороботи Дмитра Козацького Національна спілка фотохудожників України віддасть його матері. Подібні фотовиставки робіт воїна "Азова" готують у Сумах і Львові.

16 травня з Азовсталі евакуювали майже 300 українських воїнів. До медичного закладу доправили 53 важкопоранених бійців. Ще 211 осіб прибули через гуманітарний коридор.

Для подальшого повернення їх додому з ОРДО й РФ запланована процедура обміну. На 86-й день повномасштабної війни комітет Червоного Хреста почав реєструвати військовослужбовців, які залишають Азовсталь за наказом найвищого керівництва України. Зараз захисники Маріуполя перебувають у полоні в росіян. Україна планує визволити їх шляхом обміну на російських полонених.

Зараз ви читаєте новину «"У кожній світлині меседж перемоги" - у Києві відкрили виставку фоторобіт бійця з Азовсталі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі