пʼятниця, 01 квітня 2011 22:36

У Києві заперечили Табачнику - столиця не російськомовне місто

У Києві заперечили Табачнику - столиця не російськомовне місто

Начальник Головного управління освіти і науки Київської міської державної адміністрації Віра Горюнова заявляє, що влада столиці буде розширювати мережу російськомовних шкіл у місті тільки за бажанням батьків учнів.

"Київ є багатонаціональною і полікультурною європейською столицею, в якій проживає 135 національностей. Головне управління освіти і науки наголошує в першу чергу можливість розширення мережі шкіл, де вивчають іноземні мови і мови національних меншин, в тому числі російську. Виключно у випадку, якщо виникне потреба в задоволенні запитів на таку освіту. Зрозуміло, що про русифікацію шкіл у столиці мова не йде, а чутки про це є провокацією", - сказала Горюнова.

Вона наголосила, що право громадян використання досягнень культур і мов (у тому числі під час здобуття освіти) гарантоване Конституцією України та законами України.

За інформацією Головного управління освіти і науки КМДА, у 2010-2011 навчальному році в середніх загальноосвітніх навчальних закладах Києва викладали 28 мов, з них 9 - мови національних меншин (іврит, польська, вірменська, болгарська, арабська, німецька, новогрецька, російська).

Росіяни є найчисельнішою національною меншиною, саме тому у Києві працює 7 російськомовних, 11 - двомовних шкіл (з українською та російською мовами викладання), у яких 6 тис. 400 учнів мають можливість здобувати повну середню освіту з усіх предметів рідною мовою (російською) . Крім того, 52 тис. 687 учнів вивчають російську мову як навчальний предмет.

Як повідомлялося, міністр освіти і науки, молоді та спорту України Дмитро Табачник вважає Київ російськомовним містом.
Зараз ви читаєте новину «У Києві заперечили Табачнику - столиця не російськомовне місто». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути