Ексклюзиви
середа, 05 грудня 2018 17:20

У Києві помер народний артист України

  У Києві на 93 році життя помер народний артист України Микола Рушковський. Фото: fakty.ua
У Києві на 93 році життя помер народний артист України Микола Рушковський. Фото: fakty.ua

У Києві 5 грудня помер театральний актор, народний артист України Микола Рушковський.

Рушковський пішов з життя у віці 93 років. Нещодавно переніс операцію на нозі та після реабілітації планував повернутися на сцену. Про смерть відомого артиста повідомили на сайті Національного театру російської драми імені Лесі Українки, де кілька десятиліть працював актор.

Колеги Рушковського, які пропрацювали з ним багато років, розповіли, що у нього не було критичних проблем зі здоров'ям. 25 листопада Микола Рушковський зазнав травми стегна внаслідок падіння під час вистави "Насмішкувате моє щастя", де зіграв брата Чехова.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Помер відомий італійський режисер

У мережі новина про смерть відомого українського актора викликала ажіотаж серед користувачів: багато хто висловив свої почуття з приводу непоправної втрати і підтримав родичів Рушковського.

"Як я боялася отримати цю звістку. Сьогодні на 94 році життя пішов народний артист України, беззмінний керівник російського курсу в Театральному університеті імені Карпенка-Карого Микола Миколайович Рушковський. Дорогий мій Друже, як боляче прощатися з вами. Ви були світлом у моєму житті. Вчитель. Дідусь. Такий рідний і близький..." — зі скорботою відзначили користувачі.

"Надзвичайно сумна звістка крає мені серце — пішов із життя неймовірний і легендарний Микола Миколайович Рушковський! Прекрасний актор і вчитель, який виховав 14 випусків студентів", — наголосили колеги артиста.

Микола Рушковський народився 1925-го у Москві. 1952-го закінчив акторський факультет Школи-студії МХАТ і був прийнятий до трупи Національного академічного театру російської драми імені Лесі Українки у Києві. Відомий за ролями у виставах "Вишневий сад" (2010), "Заповіт цнотливого бабія" (2006), "Ревнощі" (1995), "Отелло" (1978), "Ромео і Джульєтта" (1954), а також кінороботами: "Осінні квіти" (2009), "Обережно! Червона ртуть!" (1995), "Народжені бурею" (1957) та іншими. Один із засновників театральної премії "Київська пектораль", Нового драматичного театру на Печерську, Майстерні театрального мистецтва "Сузір'я".

Микола Рушковський згадував: "У мене була можливість залишитися у МХАТі, але все ж з Москви переїхав до Києва. Велику роль у переїзді зіграло те, що сюди поїхала працювати моя дівчина і майбутня дружина Ізабелла Павлова. До того ж у МХАТі я відчував себе дивно серед таких героїв, як Владлен Давидов, Толя Вербицький і Льоня Топчієв. Перший - двічі лауреат Сталінської премії, другий - син одного із засновників театру, третій - фат рідкісний, яких взагалі на світі немає. А ще - Льоша Покровський, Володя Трошин... Я усвідомлював: цього я ще обійду, а цього - ні-ко-ли. Якось я запитав у дружини: "Не шкодуєш, що ми поїхали?" Відповідь була - "Ні". А потім я потрапив до благополучного театру з інтелігентної обстановкою і вимогливими людьми. Я виявився потрібним! Зіграв у своєму театрі понад 120 ролей. А для артиста це і є головне щастя - на сцену виходити.

Зараз ви читаєте новину «У Києві помер народний артист України». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі