четвер, 15 березня 2012 12:16

У Каірі заборонили показ оскароносного фільму

У Каірі заборонили показ оскароносного фільму
Кадр з фільму

Картина іранського кінорежисера Асгара Фархаді "Розлучення", яка завоювала в цьому році Оскар як кращий фільм іноземною мовою, була знята з прокату в найбільшому в Єгипті Каїрському університеті. Приводом для цього стали протести студентів-мусульман, пише арабська газета "Аш-Шарк аль-Аусат".

Фільм повинен був бути показаний на днях на фармацевтичному факультеті університету. Однак перед показом з протестом виступили студенти-суніти. До цыэъ течією ісламу належить переважна більшість мусульман Єгипту. Вони звинуватили авторів фільму в пропаганді шиїзму і зажадали у адміністрації факультету заборонити показ. Шиїзм - другий після сунізму за чисельністю прихильників напрям в ісламі, до якого належить більшість іранців.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Золотого ведмедя" отримала іранська драма

Студенти також заявили, що Іран підтримує режим сирійського лідера Башара Асада, а отже, іранські кінофільми не повинні показуватися в Єгипті, де перемогла революція.

Керівництво розглянуло звернення студентів і зняло картину з показу.

З різкою критикою такої реакції студентів на кінострічку й діъ адміністрації Каїрського університету вже виступив Єгипетський творчий фронт, який об'єднує діячів мистецтва.

"Згадайте, що ваш голос був почутий, завдяки боротьбі за демократичні свободи під час січневої революції. Це ганьба, що тепер ви самі пригнічуєте ці свободи!" - Заявили представники Фронту.

Відомі в Єгипті кінорежисери, актори, письменники і поети звернулися до адміністрації Каїрського університету з проханням розібратися в те, що трапилося і більше не допускати ганебного "мракобісся" в стінах знаменитого "Храму науки".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: В Ірані заарештували відомого режисера-призера Берлінале

Тенденція до жорсткої регламентації життя єгиптян у суворій відповідності з релігійними нормами з'явилася після падіння режиму екс-президента Хосні Мубарака в ході народного повстання в 2011. На парламентських виборах в Єгипті.перемогли ісламські партії, у тому числі консерватори-салафіти.

У єгипетській студентському середовищі настрої до радикальної ісламізації найбільш помітні. У середніх школах і вузах Єгипту знову дозволили приходити на іспити в нікабах (вільний жіночий одяг в ісламі, що повністю приховує обличчя й фігуру). А шкільним викладачам, навпаки, заборонили носити обтягуючі джинси, золоті ланцюжки та браслети, а також жувати жувальну гумку.

Сюжет стрічки "Розлучення Надера та Сімін" розповідає історію іранської сім'ї, що зіткнулася з вибором: емігрувати або залишитися на батьківщині?

Крім "Оскара", фільм став головним тріумфатором 61-го Берлінського кінофестивалю. Крім премії "Золотий ведмідь" за кращий фільм, він став лауреатом премії "Срібний ведмідь" за найкращу чоловічу і жіночу ролі.

Зараз ви читаєте новину «У Каірі заборонили показ оскароносного фільму». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі