четвер, 22 серпня 2013 11:16

У Єгипті розгромили один з найбільших музеїв країни - від історичних реліквій лишилися уламки

У Єгипті розгромили один з найбільших музеїв країни - від історичних реліквій лишилися уламки
Фото: newsru.com

У Єгипті в ході збройних конфліктів розгромлений один з найбільших музеїв країни - Малаві. Він розташований неподалік від Каїра, там зберігалися сотні історичних реліквій. Від більшості з них тепер залишилися лише уламки, повідомляє телеканал "Культура".

Раніше інформагентства повідомили про розгром музею старожитностей в місті Ель-Мінья.

Зруйновано саркофаги, розколоті стели з ієрогліфами, викрадені артефакти. Учені б'ють тривогу: в небезпеці доля всього археологічно-історичної спадщини Єгипту, кажуть вони: від Синая, де розташовується музей Порт-Саїда, до Долини царів і розташованих південніше храмів Абу Симбела. Крім того, в місті були знищені безліч християнських храмів і майстерень віруючих.

Глава Організації Об'єднаних Націй з питань освіти, науки і культури (ЮНЕСКО) Ірина Бокова висловила глибоку стурбованість у зв'язку з пограбуванням культурної спадщини Єгипту, повідомляє Радіо ООН.

У заяві підкреслюється, що напади на культурні об'єкти і розграбування культурної спадщини наносять непоправної шкоди історії та ідентичності єгипетського народу. Бокова закликала єгипетську владу забезпечити захист музеїв, історичних будівель і релігійних об'єктів в країні.

Вона також звернулася до влади із закликом запобігти нелегальне вивезення з країни або перепродаж викрадених з Національного музею Малаві культурних об'єктів і заявила, що ЮНЕСКО готове надати для цього технічну підтримку.

Зараз ви читаєте новину «У Єгипті розгромили один з найбільших музеїв країни - від історичних реліквій лишилися уламки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

7

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі