середа, 21 серпня 2013 17:48

Сановники Лаври тихцем "витісняють" мистецькі музеї зі своєї території

Сановники Лаври тихцем "витісняють" мистецькі музеї зі своєї території
Фото: ridna.ua

Національний музей декоративного мистецтва відрізали від опалення. Про це заявила директор музею, Адріана Вялець. Вона вважає - музей хочуть вижити з території історико-культурного заповідника Києво-печерської Лаври.

Без опалення музей залишився після ремонту Трапезної церки. Приміщення музею, що розташоване на другому поверсі церкви, відрізали і не підключили до системи теплопостачання. Якщо до зимового сезону опалення не налагодять, це загрожує знищенню музейного фонду.

"У наших фондосховищах має бути температура 17-24 градуси, відповідна вологість. Інакше одразу йде пліснява, розвивається грибок і боротися з ним майже неможливо. У нас зберігаються 500 творів Марії Приймаченко. Одна її робота зараз коштує 10-15 тисяч доларів. Крім того тут кераміка, порцеляна, скло 15-16 століття. На писанки я боюсь навіть дихати - такі вони крихкі", - говорить Адріана Феодосіївна.

"Випадок з відключенням опалення у музеї можна вважати диверсією проти закладу культури", - коментує ситуацію Олександр Бригинець, народний депутат від фракції "Батьківщина".

"Вже не вперше музеї хочуть виселити з території Лаври. Нещодавно владика Павло знову заявив про бажання виселити з території Києво-Печерської Лаври музеї, що не мають відношення до історії церкви," - говорить нардеп.

Такими є музеї коштовностей, декоративного мистецтва, театрального і кіно-мистецтва, музей мініатюр. Нардеп заявив, що звернувся до Прем'єр-міністра України Миколи Азарова та Міністра культури України Леоніда Новохатька з проханням надати публічну інформацію щодо долі музеїв, які знаходяться на території Києво-Печерської Лаври.

Зараз ви читаєте новину «Сановники Лаври тихцем "витісняють" мистецькі музеї зі своєї території ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

17

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути