Ексклюзиви
середа, 27 лютого 2013 13:09

"У 70 років Кобилянська стала фанаткою німого кіно" - про письменницю знімають першу документалку

Автор: Фото: l-ukrainka.name
  Леся Українка (ліворуч) і Ольга Кобилянська (праворуч). Чернівці, 1901 рік
Леся Українка (ліворуч) і Ольга Кобилянська (праворуч). Чернівці, 1901 рік

Про буковинку Ольгу Кобилянську знімають перший документальний фільм. Його покажуть до150-річного ювілею письменниці цього року.

Над фільмом працює автор і ведуча, чернівчанка Наталка Сопіт у рамках серіалу документальних фільмів "Гра долі", який показують на 5 каналі. Знімають та продюсують стрічку на студії "Віател".

"Ми шукали хроніку, ігрові фільми передивлялися, фотографії, які можна було використати. Відзняли музеї письменниці у Чернівцях та Димці, - розказує Галина Криворчук, директор студії "Віател" та со-продюсер стрічки. - Про Ольгу Кобилянського немає жодного документального фільму. Було знято кілька ігрових фільмів. Один - 1954-го року у Москві. Дві стрічки за твором "Меланхолійний вальс" у 90-ті роки. А ще серіал "Царівна" на 20-ть тридцятихвилинних епізодів".

"Чимало літературознавців вивчало її біографію та творчість. Користувалися переважно цим. Але для широкої публіки буде багато відкриттів про письменницю. Приміром, у 70 років вона стала справжньою фанаткою німого кіно. Тоді, у 30-х роках вона жила в Чернівцях і не пропустила жодної кіноновинки. Ходила зі своїми подругами і сама за них платила," - додає Галина Криворчук.

"У той час вона мріяла щоб по її твору "У неділю рано зілля копала" зняли фільм. Писала листи на німецьку кіностудію. Описувала як і що можна було б зняти".

Документальну стрічку про Кобилянську знімали за кошти студії "Віател". Зараз фільм знаходиться на стадії монтажу. Проте на завершення не вистачає 50 000 гривень.

Цього року повнометражний фільм хочуть презентувати в Києві та Чернівцях. А протягом місяця на телебаченні покажуть 5 п'ятнадцятихвилинних серій.

Зараз ви читаєте новину «"У 70 років Кобилянська стала фанаткою німого кіно" - про письменницю знімають першу документалку». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі