четвер, 23 лютого 2012 14:48

Твори українця Пінзеля виставлять у Луврі

Твори українця Пінзеля виставлять у Луврі

У Луврі презентуватимуть скульптури відомого українського митця 18-го століття Івана-Георгія Пінзеля, а в Україну привезуть 60 картин французьких імпресіоністів. Про такі культурні обміни поміж двома країнами розповів у Львові посол Франції в Україні Ален Ремі.

Розмови про виставку скульптур унікального майстра Івана-Георгія Пінзеля у Луврі, про те, що Франція ознайомиться з Україною XVIII століття, тривають останні три роки. Натомість шедеври барокового скульптора Галичини донині так і не реставрували і ніколи у Луврі не виставили б твори Пінзеля, якби французька сторона не погодилась профінансувати виставку, транспортування творів і реставраційні роботи.

Іван-Георгій (Іоан-Георг, Йоганн-Ґеорґ, Ян-Єжи) Пінзель досі залишається загадковим митцем, і його дерев'яній скульптурі немає рівних у Східній Європі. Тому для Європи, зокрема Франції, цей майстер є феноменом у мистецтві.

Наприкінці листопада цього року 20 творів Пінзеля виставлять у каплиці короля Франції Людовіка XIV, яка входить у палацовий комплекс Лувру. Відібрали кращі скульптури з музеїв Львова, Івано-Франківська і Тернополя.

Перевозитимуть твори вже через місяць. На рік Лувр приймає близько восьми з половиною мільйонів відвідувачів. Відтак із творами галицького скульптора ознайомиться дуже багато людей, наголосив посол Франції в Україні Ален Ремі.

Цього року також вперше літературний фестиваль у Франції буде присвячений сучасним українським письменникам. Знову ж за фінансової підтримки з боку французької сторони.

Посол Франції зауважив, що передусім саме Україна мала б бути зацікавлена у представленні української культури у світі. Бо це - найкраща промоція для держави.

Зараз ви читаєте новину «Твори українця Пінзеля виставлять у Луврі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі