Ексклюзиви
вівторок, 16 серпня 2016 16:23

Топ-5 найдорожчих картин сучасних українських художників
5

Світовий ринок мистецтва частіше цікавиться українськими художниками. Їхні картини ще не потрапляють до списки найдорожчих, але мають великий потенціал. Ми пропонуємо вам ознайомитися з найдорожчими роботами сучасних українських художників.

 

Художник: Анатолій Криволап

Картина: "Кінь. Вечір"

Вартість: $186,200

Робота українського художника 2013 року пішла з молотка торгів Phillips. Стартова ціна на полотно "Кінь. Вечір" становила 76 тис. дол. За результатами торгів стала другою найдорожчою серед проданих, після роботи американця Кіта Харінга. Полотна Анатолія Криволапа впізнавані завдяки монохромності та яскравим кольорам. "Удосконалюючи впродовж років гостре відчуття кольору, художник став відомим завдяки своїм останнім ностальгічним маренням про "житницю Європи", — сказано у каталозі аукціону Phillips. Полотно було написане в селі Засупоївка. За словами художника, особливо складно було підібрати відтінки. Хоча колись Криволап розповідав, що опанував більше 50 відтінків червоного, цей виклик був особливим. Кінь повинен був не занадто виділятися на тлі і водночас не злитися з ним. До продажу на аукціоні картина знаходилася в приватній колекції в Європі, а також виставлялася в "Мистецькому арсеналі" у 2012 році. Картина є частиною відкритої серії робіт, розпочатої у 2005 році. Вона налічує ще 14 полотен.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Молода художниця створила серію малярських робіт "Адаптація"

 

Художник: Василь Цаголов

Картина: "Кого боїться Хьорст"

Вартість: $100,000

Василь Цаголов - київський художник, добре відомий закордоном. Він активно реагує на багато тенденцій у суспільстві та мистецтві. Не обійшов він увагою і Хьорста, як одного з найвідоміших, комерційно успішних художників світу. Основна тематика творчості Хьорста – смерть, заявка на її філософсько-релігійне осмислення. Цаголов тонко, іронічно обігрує цей момент у картині "Кого боїться Хьорст". У 2009 році в PinchukArtCentrtе проходила виставка Демієна Хьорста. Одночасно з нею Василь Цаголов у київській галереї "Колекція" виставив цю свою картину. На полотні ковбой з пістолетами в обох руках, йде вперед, стріляючи направо і наліво, залишаючи після себе цвинтарні хрести. Образ ганстера, що займає весь простір картини, написаний з нижнього ракурсу, настільки тяжіє над глядачем, що сприймається як алегорія комерційного мистецтва, нав'язує нам свої смаки, спосіб мислення і стиль життя. Роботу придбав український колекціонер.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Тандем живопису і скульптури покажуть в автосалоні

 

Художник: Олександр Ройтбурд

Картина: "Прощавай, Караваджо"

Вартість: $ 97,179

Одесит Олександр Ройтбурд один із засновників українського постмодернізму. Його роботи експонуються у нью-йоркському Музеї сучасного мистецтва. "Прощавай, Караваджо" була продана в 2009 році. Картина була написана під враженням викрадення з одеського Музею західного і східного мистецтва знаменитого полотна Караваджо "Поцілунок Іуди, або Взяття Христа під варту". Полотно стало початком серії монументальних робіт "Ройтбурд vs Караваждо". Однойменна виставка тривала у квітні-травні 2010 року у київській галереї "Колекція". На думку художника, подібна гра з шедеврами класики допомагає розкрити в них нове значення.

 

Художник: Ілля Чичкан

Картина: "Оно"

Вартість: $ 79, 500

Представник Нової хвилі в українському мистецтві Ілля Чичкан відомий у всьому світі. Найбільш впізнавані його роботи пов'язані з поданням відомих персон в образі мавп. Влітку 2008 року картина Іллі Чичкана "Воно" була продана в Лондоні. Продаж відбувся на торгах Phillips de Pury - третього за важливістю після Christie's і Sotheby's аукціонного будинку. Це був вторинний продаж: картину на аукціон виставив колекціонер, а не сам художник. "Я нічого з цього не отримав", - говорив Чичкан. Насправді отримав - репутацію. Якщо картину виставляє колекціонер і вона продається, значить, у її автора є комерційний потенціал.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Михайло Демцю покаже не оприлюднені картини

 

Художник: Олег Тістол

Картина: "Розмальовка"

Вартість: $ 53, 900

Творчість художника Олега Тістола відносять до необароко. Його картина "Розмальовка" пішла з молотка аукціону Phillips 2012 року. Покупець побажав залишитися невідомим. Ккартина була створена на заході Український тиждень моди. Під час дефіле модельєра Анастасії Іванової на полотні малювали кольоровими маркерами зірки, які відвідали шоу.

Зараз ви читаєте новину «Топ-5 найдорожчих картин сучасних українських художників». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі