четвер, 30 травня 2013 10:13

"Темні зіниці виглядають графічно красивіше" - Юрій Камишний показав картини про Індію
20

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

У столичному Центрі культури і мистецтв відкрилася виставка картин художника Юрія Камишного "Барви сонячної Індії". Це підсумок чотирьох мандрівок художника до Індії. В експозиції - 34 картини, що зображають побут, природу улюбленої країни митця.

"Є сакральність, яка відчувається при першому доторку до цієї землі, - розповідає художник Юрій Камишний, 51 рік. - Я пів-Індії пройшов босоніж з багатьох причин. Там перед кожним порогом треба скидати взуття. Це мучить дуже. Бо не знаєш, куди його покласти. Бо ж мавпа забере чи собака десь порве. Спочатку носив взуття у наплічнику, а потім став залишати його вдома. І ходив собі босоніж. В Індії ловлять цілі шаланди риби. Не знаю тоді, чому вони такі бідні. На березі багато риби і мушель. Їх ніхто не забирає. Вони просто гинуть. Я коли виходив з води, брав ще живі мушлі і викидав їх знову в океан. Одного разу підходить один індус, взяв мене за руку: "Дякую" - каже".

На полотнах - індуси, індійські тварини, мавпи, папуги, півні, голуби, і архітектурні споруди та пейзажі Індії. Дівчата в Індії - недоторки, каже митець, і дуже вродливі: "Темні зіниці виглядають графічно красивіше за світлі. Фарбуйся - не фарбуйся дівчина, а вночі її розбудиш - красива".

"Індуси - дуже щаслива нація. Він підіймається вранці, скочує свій килимок, крім якого нічого не має, кладе під пахву і йде у світ. Рокфеллер не виглядає так щасливо, як ця людина. Я лінива людина, мови не знаю. Підходить до тебе індус. Щось там розповідає, і явно щось гарне. Дивишся і сказати нічого не можеш у відповідь. Ці картини цінні тим, що вони зроблені на тому континенті, саме під цим сонцем, пахощами, деревами, на очах у моїх улюблених індусів", - каже художник.

Зараз ви читаєте новину «"Темні зіниці виглядають графічно красивіше" - Юрій Камишний показав картини про Індію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі