понеділок, 23 вересня 2013 11:15

Тетяна Бут навчилася в Німеччині робити асиметричні витинанки
25

Фото: Фото: Валерія Радзієвська

Київська художниця 28-річна Тетяна Бут вісім років створює витинанки. Надихнуло дівчину перебування в Німеччині і європейське та азіатське мистецтво. Тетяна багато подорожувала Європою, певний час жила в Кельні.

На відміну від української симетричної витинанки, роботи Тетяни - асиметричні, а лінії плавно перетікають одна в одну.

У Китаї та Японії це мистецтво розвинулося раніше, ніж в Україні. У Китаї витинанку називають "чуанхуа" - "віконні візерунки". Коли папір на території сучасної України у середині19 століття здешевів, ним змогли користуватися всі. Тоді витинанка стала поширеною прикрасою осель - її розташовували на сволоках, вікнах, полицях, мисниках, інколи використовували замість настінних малюнків. До свят українці виготовляли образи сніжинок, зірочок, хрестів, квітів барвінку, постаті янголів, "дерева життя".

У наш час витинання є різновидом мистецтва. Роботи Тетяни Бут - це витинанки-ілюстрації до поетичних творів та народних пісень; сакральні образи, якими для українців є квіти, дерева й інші рослини. Витинанки художниці дуже витончені і нагадують гарвюри. Особливо складні образи художниця створює не ножицями, а різцем.

Виставка робіт Тетяни Бут триває у київській галереї "36".

Зараз ви читаєте новину «Тетяна Бут навчилася в Німеччині робити асиметричні витинанки». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі