субота, 06 жовтня 2012 17:49

"Так, як вигинають шиї в танці грузинські дівчата, нам треба повчитися": грузини відсвяткували день Тбілісі на Андріївському узвозі
17

Фото: Валерія Радзієвська

6 жовтня у суботу на Андрійвському узвозі відсвяткували Тбілісобу - день міста Тбілісі. Сьогодні на узвозі читали грузинську поезію, готували гострі шашлики і пили грузинське вино. О 12 дня свято на сцені біля театру "Колесо" відкрив посол Грузії в Україні Грігол Катамадзе: "Мріяв, щоб цього дня була сонячна погода. Сьогодні у нас перша спроба провести день Тбілісі в Києві. Останні 10 років Грузія на слуху у всього світу своїми реформами, а останні дні - тому що провела вперше чесні вибори президента. Уже тиждень з Жулян до Кутаїсі курсують низькобюджетні авіарейси. З грудня рейси почастішають до чотирьох разів на тиждень. Думаю, ними мають скористатися студенти.

Запальні грузинські танці виконують на сцені танцюристи з ансамтбю грузинського танцю культурно-освітнього центру Іберіелі.

"Так нахиляють голову у танці грузинські дівчата, що у будь-якого чоловіка вискочить серце. А жодному українському хлопцеві не завадить вміти так красиво виставляти плечі, як грузинські чоловіки" - коментує ведучий.

Ведучий оголошує конкурс на знання Грузії. Запитує глядачів. що означає назва "Тбілісі". - "Тепле джерело! " - вигукує дівчина з першого ряду і отримує за правильну відповідь пляшку грузинського вина у подарунок. Так само правильно відповідає про грузинький аналог українських вареників - "хінкалі".

"Невже ви все це знаєте?" - дивується ведучий, несучи їй другу пляшку вина. - "У мене тато грузин," - зізнається дівчина.

"Чи може хоч на одне запитання вікторини відповісти хтось, хто не має батька грузина?" - гукає ведучий у натовп. Підіймається десяток рук.

46-річна лялькарка Оксана Воропай продає ляльки грузинської майстрині Лалі Топурії. Ляльки з тканини, заввишки 20 сантиметрів. Коштують 200 гривень. Більша півметрова лялька-чоловік із пляшкою вина в руках - 250. Корок пляшки - у вигляді грузинського сільського будиночка.

"Першу ляльку Лалі зробила для своєї внучки і робить їх 12 років. Її ляльки всі мають великі червоні губки бантиком. Я возила у Грузію київські ляльки, а тепер вони мені подарували свої грузинські. Ці ляльки в шафу ставити не треба. Вони не сувенірні. Ними діти граються. Всередині звичайна вата. Коли ми привезли своїх ляльок, забороняли дітям їх брати руками, а вони навпаки - все мацають. Після нашого візиту до Грузії Лалі подивилася на наших ляльок і почала робити своїх ляльок з бюстом, а до того всі вони в неї були плоскими. У грузин немає іншого підручного матеріалу - пластику, наприклад. Своїх ляльок роблять з тканини і ниток - те, що завжди є. Коли у них була війна, тільки так і шили. Всі шви вручну. Цю ляльку вона робили мінімум тиждень. Над маленькими ляльками більше копіткої роботи. Очка вишивала бісером. Ну, це я вам так сказала, що вони по 200, а прийдуть грузили, почнуть торгуватися, за 150 віддам".

Всі охочі на Тбілісобі можуть посмакувати грузинською чурчхелою. Це грецький горіх у виноградному соку.

"На ниточку нанизується горіх, потім виварюється виноградний сік, і занурюються в нього горіхи. Ниточка коштує 20 гривень" - пояснюють дівчата-українки в грузинському вбранні, які продають смаколика. Абхазурі - свинина з телятиною - коштує 10 гривень, хачапурі - 15.

Зараз ви читаєте новину «"Так, як вигинають шиї в танці грузинські дівчата, нам треба повчитися": грузини відсвяткували день Тбілісі на Андріївському узвозі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі