середа, 26 червня 2019 09:29

Святкування Івана Купала 2019-го: традиції
5

Цьогоріч Івана Купала припадає на вихідні дні - з суботи на неділю.

Усю ніч люди святкують Купала з вогнищами. Хтось стрибає через полум'я. Акт перестрибування через багаття очищає людей від хвороб і невдач. Люди співають традиційні пісні про кохання, романтику і шлюб. Цієї ночі жінки також одягають вишиванки і вінки з квітів.

Івана Купала - народно-церковне свято. Напередодні у церквах проходять вечірні служби. Зранку єпископи читають канон Іоанну Предтечі. У суботу, 6 липня, православні збираються біля водойм. Влаштовують народні гуляння, співають пісні та розводять ритуальні багаття, повідомляє УНІАН.

Автор: УНІАН
  Святкування Івана Купала
Святкування Івана Купала
Автор: УНІАН
  Святкування Івана Купала
Святкування Івана Купала

Вночі натовп спалює опудало з соломи, що символізує Сонце. Спалюють або топлять у воді невід'ємний атрибут свята - купальське деревце.

Головний символ свята - ритуальні багаття. У вогнищі спалюють старі та непотрібні речі. Вогонь на Івана Купала вважається священним. Стародавні слов'яни думали, ніби він є зародком Сонця, поклонялися йому, очищалися і захищалися полум'ям від злих духів. Можна стрибати поодинці або парами. Кажуть, якщо наречений із нареченою перестрибнули вдало багаття, не відпускаючи рук, - будуть щасливою парою. Для дітей робили вогнище менше з кропиви та будяків. Ці трави проганяли злих духів.

Автор: УНІАН
  Святкування Івана Купала
Святкування Івана Купала
Автор: УНІАН
  Святкування Івана Купала
Святкування Івана Купала

Для дівчат ця ніч одна з найбажаніших. Вони починають ворожити на судженого. За традицією, кожна дівчина має сплести красивий вінок і запустити його водою, встановивши в центрі скіпу і палаючу свічку. Та, чий вінок пропливе далі за всіх, вдало вийде заміж і довго проживе в щасливому шлюбі.

Щоб дізнатися, чи відповідає вам взаємністю кохана людина, потрібно вдень 7 липня сходити в поле та зірвати 2 травинки. Прийдіть додому, підвісьте поруч травинки і загадайте на них ваші імена. Коли рослини зів'януть, зверніть увагу на розташування стеблинок. Якщо вони тягнуться один до одного, то коханий відповідає взаємністю і бути вам разом. Якщо відвернулися, - не ваша доля і не варто витрачати на неї свій час.

Автор: УНІАН
  Святкування Івана Купала
Святкування Івана Купала

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: День літнього сонцестояння: традиції, прикмети та походження свята

Із понеділка, 24 червня, розпочався Петрів піст, або Апостольський. Починається за тиждень після Трійці, а закінчується на Петра і Павла, 12 липня.

Тривалість залежить від дати Великодня і щороку різна: найкоротший - 8 днів, найдовший – 42 дні.

Зараз ви читаєте новину «Святкування Івана Купала 2019-го: традиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі