субота, 12 червня 2021 00:45

Священник мав читати молитву, коли поруч відбувається секс

Священник мав читати молитву, коли поруч відбувається секс
Румунська продюсерка Ада Соломон представила фільм "Невдалий трах, або Шалене порно" на ювілейному кінофестивалі "Молодість" у Києві. Фото: facebook.com

Українська прем'єра трагікомедії "Невдалий трах, або Шалене порно" румунського режисера Раду Жуде відбулася на 50-му Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість". Показ проходив у залі "Гегемон" кінотеатру "Жовтень".

Учні бухарестської школи на сайті для дорослих впізнають учительку історії Емі. Приватне відео подружжя потрапило в мережу. Колеги та батьки школярів звинувачують педагога в непорядній поведінці. Вимагають її звільнення, за сюжетом.

У березні картина отримала "Золотого ведмедя" за найкращий фільм на 71-му Берлінському міжнародному кінофестивалі. Складається із трьох частин. У першій героїня гуляє Бухарестом. Друга - словник-довідник ключових понять румунської повсякденності з ілюстраціями. Третій розділ - зібрання у внутрішньому дворику школи, під час якого вирішують, чи відсторонити вчительку від роботи.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Шалене порно" показує енциклопедію жахів України

Після сеансу із глядачами спілкувалася продюсерка стрічки Ада Соломон.

– Румунські політики не вітали нас із перемогою на Берлінале, - каже. - Першу за тривалий час пандемії позитивну новину активно підхопили медіа. Про нас почали багато говорити. Жалілася одному виданню, що жодної підтримки від політичних кіл не отримуємо і що мене це засмучує. Після цього почали надходити приватні повідомлення із привітаннями. Але не в публічній площині.

Першими після оголошення результатів фестивалю з нами зв'язалися герцог Люксембургу та міністр культури Чеської республіки. Фільм підготували у копродукції з цими країнами. "Золотий ведмідь" став для них неабияким досягненням. Але такі дзвінки тільки сипали солі на рану. Оскільки за межами своєї країни ми були, так би мовити, принцеси на балу. А вдома – досі попелюшки, яких особливо не підтримують.

Проте є одна річ, яка мене тішить щодо поточної ситуації в нашій кіносфері. Звісно, немає нормального визнання від чиновників та достатньої державної підтримки культури. Наш фільм отримав менш як 30 відсотків свого бюджету від Румунії. Решту залучали за кордоном. Але у процесі відбору стрічок, які претендують на фінансування фонду кіно, ніколи немає цензури. Проєкти не відхилялися через те, що торкалися неприємних, некомфортних тем. Ми насолоджуємося вибореною в революції свободою самовираження. Маємо змогу реалізовувати свободу слова. Це найважливіше. Актуально і для Румунії, і для всього регіону.

Яким був сценарій та як змінювався?

– Сценарій еволюціонував. Перша його версія, яку подали в фонд кіно, була м'якшою. Не за змістовним наповненням, а за лексикою. Також тоді у нас ще не було передбачено поділу на три розділи. Мав бути один зв'язний наратив, який би іноді переривався вставками зі словника.

На пізнішій стадії вирішили розбити на три частини. Довго міркували щодо послідовності. Спершу мав іти словник як представлення усієї необхідної термінології. Але нам здалося, що глядачеві починати отак з місця в кар'єр буде не зовсім зрозуміло. Не запам'ятає всі важливі поняття і потім не зможе відстежити, як вони розігруються на екрані. Тому ближче до фінального монтажу переставили фрагменти місцями. Спочатку вулиця, потім словник і після цього фінальне судилище. Так було найлогічніше.

У вуличних зйомках яка частина людей – випадкові перехожі?

– Більшість, кого ви бачите в кадрі – актори. Переважно непрофесіонали. Але це люди, яких ми спеціально запросили. Грають свої ролі. Зовсім мало відзняли такого, що є імпровізацією.

Як конструювали частину на вулиці? Що готувалося заздалегідь, а що знімалося спонтанно?

– Шлях героїні ретельно склали під час підготовки до зйомок. Для цього режисер разом з оператором пройшлися Бухарестом. Людина, яка знає місто, зрозуміє, що не перескакуємо з одного місця на інше, а послідовно рухаємося. Це реальний маршрут, яким можна йти. Навіть житло героїні – справжня квартира, розташована на локації.

Практично нічого не додавали саме в момент фільмування. Була лише одна незапланована річ. Кадр, де крупним планом показано, як квітка росте з асфальту на узбіччі. Звернули увагу прямо під час знімального процесу.

Кадри зі словником не озвучені – тільки субтитри виводяться на екран. Чому таке рішення?

– Раду особисто наполягав на рішенні лише субтитрувати і не озвучувати другу частину. Ідея полягає в тому, аби глядач, звичайно, розважався, але при цьому трохи попрацював як читач. До того ж натхненням для стрічки слугувало багато літературних робіт, які часто цитуються. Плюс створюється відчуття, що картина не завершена, робота триває, і це лише такий собі ескіз, замальовка.

Яка була реакція акторів? Як працювалося з ними?

– Усі загорілися ідеєю та проявили величезний рівень ентузіазму. Багато хто казав, що вийти на роботу посеред карантину – для них чудова нагода вдихнути трішки життя і не впасти в депресію. Були вдячні за таку можливість. При цьому добре дотримувалися карантинних обмежень. За час підготовки та зйомок у нас не було жодної навіть підозри на ковід.

Актор, який грав священника, схвилювався щодо одного моменту. У фіналі мав із великим запалом читати молитву. Турбувався, що не вдасться сконцентруватися на ролі й гарно це зробити, коли поруч відбувається секс.

Ми також запрошували до участі відомих телеособистостей і блогерів. Деякі з них відмовилися, тому що недостатньо запропонували грошей, і вони не спокусилися.

"Невдалий трах, або Шалене порно" вийде в український прокат 29 липня.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "У голові крутилося - скоро ці люди почнуть одне одного вбивати" - кінофестиваль "Молодість"

206 фільмів презентували на 50-му КМКФ "Молодість". Проходив у столичних кінотеатрах та онлайн. Тривав з 29 травня до 6 червня.

Гран-прі здобула нідерландська драма "Стаючи Моною". Режисерам Сабіне Люббе Баккер та Нільсу ван Кувордену вручили грошовий приз у розмірі $10 тис. Драматургиню Мону виховали бути тихою і покірною. Роками пригнічує власні почуття. Прив'язала себе до нездорових стосунків на роботі та вдома, за сюжетом.

Загалом на заході роздали 26 нагород.

Зараз ви читаєте новину «Священник мав читати молитву, коли поруч відбувається секс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі