неділя, 08 вересня 2013 11:07

"Священна окружна": документальна стрічка сенсаційно перемогла на Венеціанському кінофестивалі

Ювілейний 70- й Венеціанський кінофестиваль абсолютно несподівано для іноземної публіки і очікувано для місцевих глядачів завершився перемогою італійської документальної картини "Священна окружна" (Sacro GRA) Джанфранко Росі. Саме цій роботі журі під головуванням метра італійського кінематографа Бернардо Бертолуччі присудило "Золотого лева".

Вибір журі багатьох здивував. До останнього моменту журналісти були впевнені, що нагорода дістанеться "Бродячим псам" (Stray dogs) тайванського режисера Цая Мінляна або "Дружині поліцейського" (Die frau des polizisten) німця Філіпа Гренінга. Їм присудили Гран -прі та спецприз журі відповідно.

"Священна окружна" - документальне кіно, яке розповідає про життя людей , так чи інакше пов'язаних з римською кільцевою автодорогою. Тут і жителі розташованої на околиці Риму панельної новобудови, і рибалки, які живуть недалеко від дороги, і співробітники "швидкої допомоги", яка поспішає на виклик, щоб врятувати життя чергового лихача, і навіть італійська знімальна група, яка орендує для своєї творчості приміщення на околиці Риму.

Абсолютно несподіваною також стала перемога грецького режисера Олександра Авранаса, який отримав "Срібного лева" за фільм "Міс Насильство" (Miss Violence) - жорстку соціальну драму, що зачіпає теми проституції і педофілії. Виконавець головної ролі у "Міс насильство" - актор Теміс Пану - був нагороджений Кубком Вольпі за кращу чоловічу роль.

Кубок Вольпі за кращу жіночу роль дістався італійській актрисі Єлені Котта, яка зіграла в кінодебюті популярного в Італії театрального режисера і драматурга Емми Данте "Вулиця Кастеллана Бандьєрра" (Via Castellana Bandierra). Котта зіграла літню жінку Саміру, яка поховала свою доньку і не зуміла знайти після трагедії душевного прихистку.

Хоча знову ж мало хто очікував, що італійка Котта зможе перемогти Джуді Денч, яка зіграла головну роль у фільмі британського режисера Стівена Фрірза "Філомена" (Filomena). Картина, яка була удостоєна найгучніших овацій фестивальної публіки, отримала приз за сценарій.

Кращим молодим актором журі визнало 16-річного Тая Шерідана, який зіграв у дуеті з Ніколасом Кейджем у фільмі "Джо" (Joe) Девіда Гордона Гріна. Нагородою за кращий дебют нагородили фільм "Біла тінь" (White shadow), який бере участь у програмі "Тиждень критики". Режисер Ноаз Деше.

Головний приз паралельної до основного конкурсу програми "Горизонти", який представляє нові тенденції сучасного кінематографу, дістався картині "Хлопчики зі Сходу" (Eastern boys) французького режисера Робіна Кампілло. У ньому знялися російські актори Кирило Ємельянов і Данило Воробйов.

Кращим режисером "Горизонтів" був визнаний Уберто Пазоліні, який зняв картину "Натюрморт" (Still life). Спеціальна премія журі дісталася австралійському фільму "Руїни" (Ruin) Майкла Коді та Аміель Кортіна-Вілсон. За інновації у творчості нагородили іранського режисера Шахрама Мокрі, що поставив фільм "Риба і кішка" (Mahi va gorbeh), а кращим короткометражним фільмом "Горизонтів" стала індійська стрічка "Куш" (Kush) Шабхашіна Бутіані.

Венеціанський кінофестиваль цього року проходив з 28 серпня по 7 вересня.

Зараз ви читаєте новину «"Священна окружна": документальна стрічка сенсаційно перемогла на Венеціанському кінофестивалі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі