неділя, 11 червня 2017 15:47

Світлані Лободі більше не дадуть заробляти в Україні

"Співробітники поліції затягнули мене собі під ноги і почали бити. Я їм кричав: "Що ви робите, звірі?" Жодної реакції. Добре, що я встигав заривати голову руками. 2014-го на Майдані прикривав полонених "Беркутівців" щитами, аби їх не розірвав натовп. Тепер про це шкодую", - каже громадський активіст Сергій Стерненко. 8 червня в Одесі намагався зірвати виступ співачки Ірини Білик. Під час сутички активістів з поліцією правоохоронці побили Стерненка.

Автор: Валерій Пузік
  Сергый Стерненко дл лютого 2017 року очолював Одеську регіональну організацію "Правого сектора"
Сергый Стерненко дл лютого 2017 року очолював Одеську регіональну організацію "Правого сектора"

Колишній голова Одеської регіональної організації "Правого сектора" регулярно організовує акції протесту проти концертів українських музикантів, які виступають у Росії або окупованому Криму. В серпні 2014 -го зірвав в Одесі виступ Ані Лорак, цього літа - Світлани Лободи, Івана Дорна.

В інтерв'ю музичному інтернет-журналу Live. Karabas.сом розповів про свою позицію.

За яким принципом ви обираєте артистів для своїх акцій?

Принципи дуже прості. Щодо артистів-громадян України – гастролі РФ, виступи на їхньому телебаченні чи публічна підтримка дій Кремля, коли ця країна веде проти нас війну, окупувала наші території та вбила понад десять тисяч громадян. Це неприпустимо. За суттю своєю такі люди вчинюють зраду, бо їхнім шанувальникам прищеплюють думку, що така поведінка – норма. Для таких людей можливість заробляти гроші своїми виступами в Україні має бути закрита.

Чи плануєте ви якось проявляти свою позицію щодо російських виконавців, які гастролюють в Україні?

По громадянам РФ все просто. Виступав у Криму – визнав окупаційну владу на півострові, бо це територія України. Ще гірше, якщо заїжджав туди не через Херсонську область, а з Ростовської, – це порушення закону України. Перетинати наш кордон можна тільки через українські пункти пропуску. За це можуть прикордонники або СБУ не пустити в Одесу чи Київ. Підтримав війну проти України – теж не варто після цього сюди їхати.

Якщо не робив цього і не проявляв своєї ворожнечі до України й українців, то спокійно можеш виступати. Ніхто не проти. Але поважай нашу країну.

Забороняти концерти російських виконавців лише тому, що вони російські, не враховуючи їхню поведінку, було б повним ідіотизмом. Питання не в громадянстві, а в позиції. Зірки – люди публічні. Їхня думка, сказана вголос чи написана в соцмережі, має велике значення. Тим паче в наші часи, коли йдуть інформаційні війни й Україна стала жертвою гібридної агресії.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Вакарчук прокоментував кримські гастролі українських артистів

Які методи вашого протесту проти концертів ви вважаєте найефективнішими?

Я взагалі не хотів би влаштовувати протести. Бо цим питанням повинна займатись сама держава – СБУ, Верховна Рада.

Ваші акції нелегітимні, оскільки діяльність українських артистів в Росії не заборонена законом України. Вас це не бентежить?

Конституцією закріплене право на протест. Ми ж не є якоюсь структурою, що може незаконно заборонити щось. Ті, хто йде на акцію протесту, це такі ж люди, громадяни, як і всі інші, тільки їм не усе одно, що буде з нами всіма, з нашою країною, де жити нам та нашим дітям.

Автор: https://usionline.com
  Активісти штурмують ресторан в якому має виступати Ірина Білик
Активісти штурмують ресторан в якому має виступати Ірина Білик

Дієте ви у відриві від активістів з інших міст або якось координуєте свої дії?

Це особиста справа кожного, підтримати нас чи ні. Спілкування з друзями, знайомими з інших міст у всіх, звісно, є. Можу сказати лише, як приклад, що на концерт Дорна, який мав відбутися в Одесі 9 червня, хотіли прибути і знайомі кияни. А от на протест проти LOBODA прийшли тільки одесити і частина людей з найближчих районів.

На ваш погляд, ваші акції ефективні?

Однозначно так. Приклади – Ані Лорак після протестів в 2014 році взагалі припинила виступати в Україні. Тільки по містам країни-агресора їздить з концертами. Якось на птахофабриці виступала в Сибіру.

LOBODA. Спроба в Одесі була її останнім концертом в нашій країні. Більше їй ніде не дадуть заробляти по Україні. .

Іван Дорн. Після відомого інтерв'ю він став чи не найогиднішим для багатьох, недалеким зрадником своєї країни. В Одесі його концерт скасували за тиждень до запланованої дати, і після його слів інакше бути і не могло.

Що дасть ця тенденція? Власники закладів нестимуть збитки через скасовані концерти і у майбутньому будуть перевіряти, чи варто сюди везти ту чи іншу "зірку". Ніхто не хоче нести збитки. Тому запрошувати будуть інших виконавців, котрі не заплямували себе огидним підлабузництвом і зв'язками з країною-терористом. Концертна ніша бізнесу усе одно не пустуватиме.

Сенс цього всього полягає в тому, що ми таким чином захищаємо свій медіа-простір, хоча б частково.

Мотиви заборони концерту LOBODA можна вважати політичними?

Давайте спочатку визначимось з тим, що таке "заборона через політичні мотиви". Це така заборона, котра здійснюється у зв'язку із боротьбою в сфері політики. В даному випадку, якщо казати про Дорна і таких, як він, то політична вмотивованість тут абсолютно відсутня. Це скоріше мотив, пов'язаний з інстинктом самозбереження, відмежуванням від усього, що пов'язано з Москвою, і просто здоровий глузд.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Лободу запросили виступити у ДНР

Блогер Борис Немировський, відомий під ніком "дід Панас", розповів про ставлення до зірок-зрадників .

Зараз ви читаєте новину «Світлані Лободі більше не дадуть заробляти в Україні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі