Ексклюзиви
субота, 23 червня 2012 12:01

Столичні рідновіри 21 червня святкували Купала, стрибаючи через вогонь
23

21 червня у Києві на Трухановому острові рідновіри відсвяткували день літнього сонцестояння
Фото: Фото: Ольга Каменєва
О 18.00 близько сотні людей зібралося біля Музею історії на Володимирському узвозі, серед яких був і співак Олег Скрипка
О 18.00 близько сотні людей зібралося біля Музею історії на Володимирському узвозі, серед яких був і співак Олег Скрипка
Там вони запалили Живий Вогонь і пішохідним мостом через Дніпро понесли його на острів
Рідновіри святкують свято Купайла не 7 липня, а в найкоротшу ніч під час літнього сонцестояння

21 червня у Києві на Трухановому острові рідновіри відсвяткували день літнього сонцестояння.

О 18.00 близько сотні людей зібралося біля Музею історії на Володимирському узвозі. Там вони запалили Живий Вогонь і пішохідним мостом через Дніпро понесли його на острів. Попереду йшли музиканти з гурту "Буття". Вони грали на гуслях, бубоні, скрипці і співали купальські пісні.

"Рідновіри святкують свято Купайла не 7 липня, а в найкоротшу ніч під час літнього сонцестояння. Саме в ніч із 21 на 22 червня слід шукати цвіт папороті. У цей час заплітають купальське деревце, стрибають через священний вогонь, плетуть вінки для ворожіння, збирають цілюще зілля і купаються у річках", - розповіла кореспонденту Gazeta.ua рідновірка Алла Чигирин.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Рідновіри запускали купальські вінки у день сонцестояння

"Стрибки через багаття символізують очищення. Хлопці завжди пропонували стрибнути через багаття дівчатам, до яких залицялися. Якщо під час стрибка їхні руки не роз'єднаються, то вони будуть у парі. Я стрибаю з 17 років. Одного разу перед стрибком зачепилася каблуком за траву і впала прямо в багаття. Мені тоді казали: "Це недобрий знак. Цього року обпечешся". Так і вийшло. За кілька місяців я невдало вийшла заміж", - додала вона.

Дрова для багаття чоловіки збирали в лісі на Трухановому острові, а дівчата плели купальські вінки. Коли назбирали велику купу дров, усі разом підняли руки до сонця і поклонилися йому. Потім взялися за руки і пройшли через арку з зелені. Багаття розпалили близько 9 вечора.

"Я стрибати не буду. Ще не зустріла чоловіка, з яким би погодилася перестрибнути через багаття. Стрибала лише один раз три роки тому. Перед самим стрибком стало страшно і я відмовилася. Двоє музикантів, які були з нами, вирішили мене перенести через вогонь. Я підсотала довгу вишиванку, вони взяли мене на руки і я буквально перелетіла через багаття", - розповіла співачка Ілларія.

Зараз ви читаєте новину «Столичні рідновіри 21 червня святкували Купала, стрибаючи через вогонь». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі