пʼятниця, 25 червня 2021 18:43

Сто найкращих від "Землі" до "Кіборгів": склали грандіозний рейтинг українських фільмів
10

Фільм Сергія Параджанова "Тіні забутих предків" посів перше місце серед сотні найкращих українських стрічок усіх часів. Рейтинг склав Національний центр Олександра Довженка
Фото: Довженко-Центр
"Земля" Олександра Довженка - поетична кінорозповідь про колективізацію в Україні наприкінці 1920-х років, створення перших колгоспних комун, класову ворожнечу. Стрічку створили 1930 року. На міжнародному референдумі кінокритиків у Брюсселі 1958-го її назвали одним із 12 найвизначніших здобутків світового кінематографа. 2012-го на замовлення Довженко-Центру картину відреставрували. Новий музичний супровід для неї створив гурт «ДахаБраха»
Авангардний документальний фільм 1929 року «Людина з кіноапаратом» Дзиґи Вертова став методичним посібником з кінематографії для майбутніх поколінь режисерів. Фіксує життя українських мегаполісів — Одеси, Харкова та Києва доби непу.
Прем’єра фільму «Плем’я» 2010 року режисера Мирослава Слабошпицького відбулася на Каннському кінофестивалі, де здобула відразу три нагороди. Сценарій заснований на спогадах режисера.  Хлопець Сергій в інтернаті для людей з вадами слуху стає членом кримінальної організації, до якої входять мешканці закладу та вчитель праці, за сюжетом. Його призначають сутенером місцевої вихованки Ані, яка підробляє проституцією. Хлопець закохується в дівчину і намагається врятувати її від секс-рабства.
Новели Василя Стефаника 1968-го екранізував Леонід Осика. Сценарій до фільму "Камінний хрест" написав Іван Драч

Рейтинг 100 найкращих фільмів в історії українського кіно склав Національний центр Олександра Довженка.

"Ми звернулися до Спілки кінокритиків України та незалежних кіноекспертів із проханням скласти власний рейтинг 10 найкращих українських фільмів в період від створення кінематографу до нашого часу, - ідеться на сайті Довженко-центру. - При визначенні результатів враховували кількість згадувань та місце в списках респондентів. Найкращим фільмом опитування визначався фільм, який отримав найбільшу кількість згадувань і найвище місце в рейтингах".

Участь в опитуванні взяли 70 експертів.

"Це спроба нарешті сформувати канон того, чим є і чим було українське кіно протягом понад ста років свого існування. Фактично це список стрічок, рекомендованих до перегляду всім, хто цікавиться українським кінематографом", - каже керівник кіноархіву Довженко-центру, співкоординатор проєкту Олександр Телюк.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Оголосили переможців українського "Оскару"

Десятка найкращих має такий вигляд:

"Тіні забутих предків" (1964), Сергій Параджанов;

"Земля" (1930), Олександр Довженко;

"Людина з кіноапаратом" (1930), Дзиґа Вертов;

"Племʼя" (2014), Мирослав Слабошпицький;

"Камінний хрест" (1968), Леонід Осика;

"Астенічний синдром" (1989), Кіра Муратова;

"Польоти уві сні та наяву" (1982), Роман Балаян;

"Білий птах з чорною ознакою" (1970), Юрій Іллєнко;

"Довгі проводи" (1971), Кіра Муратова;

"Вавилон ХХ" (1979), Іван Миколайчук.

Найдавнішим фільмом, який увійшов у рейтинг, стала стрічка 1926 року "Ордер на арешт" (58 місце) Георгія Тасіна. Найсучасніший - документалка "Земля блакитна ніби апельсин" (34 місце) Ірини Цілик, 2020 рік.

Решту переліку можна проглянути за посиланням.

Цього тижня в прокат виходить українська стрічка "Вусатий фанк" режисера Олександра Ковша. Розповідає про вітчизняну естраду 1970-х, яку творці стрічки називають золотою епохою української популярної музики. Прем'єра фільму відбулася торік на 49-му Київському міжнародному кінофестивалі "Молодість".

Зараз ви читаєте новину «Сто найкращих від "Землі" до "Кіборгів": склали грандіозний рейтинг українських фільмів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі