Ексклюзиви
субота, 06 квітня 2024 09:42

Стався прорив у фантастичному кіно

Стався прорив у фантастичному кіно
Кір Дуллі зіграв астронавта Девіда Боумена у фільмі "Космічна одіссея 2001"

6 квітня 1968 року в світовий прокат вийшов фільм Стенлі Кубріка "Космічна одіссея 2001". Стрічка стала проривом у науково-фантастичному кіно.

Земляни вирушили в експедицію на орбіту Юпітера. Двоє членів екіпажу Френк Пул і Девід Боумен мають наглядати за рештою команди в анабіозі. Керувати космічним кораблем їм допомагає суперкомп'ютер HAL 9000. Машина допускає помилку. Люди вирішують її відключити. Штучний інтелект повстає. Вбиває одного з астронавтів. Ключовим у сюжеті фільму також є загадковий Моноліт - позаземне тіло. Вперше потрапляє на Землю в доісторичний період. Пришвидшує еволюцію прадавньої людини. Вдруге земляни зіштовхнулися з Монолітом під час висадки на Місяць. Швидкий розвиток технологій у ХХІ ст. дозволив людям відправити космічний корабель на дослідження Моноліту біля Юпітера.

Комп'ютер HAL 9000 був метафорою Бога - з одного боку, а з іншого - одноокого чудовиська, яке ледве не з'їло команду Одіссея в поемі Гомера. Червона кнопка машини після виходу фільму стала справжнім кіномемом. Озвучити штучний інтелект мав володар "Оскара" Мартін Болсам. Але Кубріку не сподобався його американський акцент. Замінив його канадським актором Дугласом Рейном. Його голос режисер відшукав у документальному фільмі "Всесвіт" 1960 року.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм отримав рекордну кількість "Оскарів"

Щоб створити на екрані ілюзію відкритого космосу, художники пофарбували у чорний колір лист металу з отворами, крізь які пробивалося світло - зорі. Рухаючи цю декорацію, створювали ефект польоту. Щоб показати невагомість, за $750 тис. - $5,6 млн на сучасні гроші, придбали центрифугу діаметром понад 10 м. Акторів підвішували на тросах. Обирали такий ракурс, щоб мотузки були позаду. Австолопітеків на початку картини зіграли міми та двоє дитинчат шимпанзе. Над їхніми костюмами працював Стюарт Фріборн, який потім розробив образ Чубаки в першій трилогії "Зоряні війни" Джорджа Лукаса.

Музику до "Космічної одіссеї" написав Алекс Норт, який працював над саундтреком картини Кубріка "Спартак". Композитор зізнавався, що за складністю свою роботу порівнював із створенням двох симфоній.

Лише на прем'єрі дізнався, що режисер його напрацювання замінив творами класиків. У "Космічній одіссеї" звучить симфонічна поема "Так казав Заратустра" Ріхарда Штрауса й вальс "На прекрасному блакитному Дунаї" Йогана Штрауса-сина.

Сценарій "Космічної одіссеї" Кубрік писав із фантастом Артуром Кларком. В основі було оповідання письменника "Вартовий". Роман Кларка під назвою "Моноліт" побачив світ через рік після виходу фільму. Співавтором твору мав бути й Кубрік, але письменник вказав тільки себе. Артур Кларк після прем'єри сказав про цей фільм: "Якщо ви його повністю зрозуміли, це значить, що ми зазнали невдачі. Ми прагнули поставити в ньому більше питань, ніж дати відповідей".

Стенлі Кубрік в інтерв'ю для Playboy 1968-го зауважив: "Найстрашніший факт про Всесвіт не в тому, що він ворожий, а в тому, що байдужий. Але якщо ми можемо змиритися з цим, наше існування, як виду, матиме справжнє значення і мету".

У СРСР "Космічну одіссею" вперше показали 18 липня 1969 року в позаконкурсній програмі Московського міжнародного кінофестивалю.

Стенлі Кубрік прагнув, щоб радянська прем'єра відбулася пізніше - 20 липня, в день висадки американців на Місяці.

Після цього режисер заборонив демонструвати свої фільми в Радянському Союзі. А пізніше - і в Росії.

Зараз ви читаєте новину «Стався прорив у фантастичному кіно». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі