понеділок, 04 червня 2018 19:19

Справу Сенцова фабрикували на найвищому рівні
5

Україна не може витягнути із російської в'язниці Олега Сенцова та решту політв'язнів. Але ми маємо привертати увагу максимально великої кількості людей в усьому світі. Говорити про злочини російської влади і тиснути на неї.

Таку думку висловили учасники дискусії, що відбулася під час міжнародного кінофестивалю "Молодість". Він тривав із 27 травня до 3 червня.

Автор: molodist.com/Олег Переверзев
  В обговоренні проблеми українських політв’язнів у Росії взяла участь директорка Європейської кіноакадемії Маріон Дерінг
В обговоренні проблеми українських політв’язнів у Росії взяла участь директорка Європейської кіноакадемії Маріон Дерінг

"На Хрещатику побачила у вітрині магазину портрет Олега Сенцова та список усіх в'язнів. Була вражена. Кілька років на всіх церемоніях ставимо вільний стілець - для Олега. Віримо, що незабаром він може бути з нами, - каже директорка Європейської кіноакадемії Маріон Дерінг. Відвідала показ стрічки "Сильні духом".

- Ми не можемо витягнути Олега з в'язниці. Але повинні постійно привертати до цього увагу. Росія очікує, що ми перестанемо говорити про Сенцова. Та ми не зупинимось".

Голова Держкіно Пилип Іллєнко вважає, що бранців Кремля не правильно називати політичними в'язнями.

"Українські громадяни у російських тюрмах - це заручники, - говорить Іллєнко. - У програмі виробництва національних фільмів є проект "Носоріг" Олега Сенцов. Він не встиг розпочати роботу над ним. Сподіваємось, згодом його реалізує".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Що Україна повинна зробити для звільнення Олега Сенцова

"Сильні духом" - анімаційний фільм режисера В'ячеслава Бігуна про першого звільненого з російської тюрми українського політв'язня. Юрій Яценко у травні 2014-го поїхав до Росії на заробітки. Його затримали, поліція сфабрикувала справу.

"У мене тут Радянський Союз. Ви розвалили його, а я збудував свій", згадує Яценко у фільмі слова начальника тюрми для іноземців.

"Нинішня Росія - це отой табір. Важливо, аби фільм побачили за кордоном. Це послання для усього світу. Його мають побачити і росіяни. Аби зрозуміти, де вони живуть", - каже керівник "Молодості" Андрій Халпахчі.

Стрічку про кремлівського в'язня треба показати усім світовим лідерам, які хочуть спілкуватися з Путіним.

"І особливо тим, хто агітує за зняття санкцій. Також хай його подивляться вболівальники, які збираються на кубок світу з футболу в Росію", - додає заступник міністра закордонних справ Василь Боднар.

Автор: molodist.com/Олег Переверзев
  Кадр із анімаційного фільму "Сильні духом" режисера В'ячеслава Бігуна про першого звільненого з російської тюрми українського політв'язня Юрія Яценка
Кадр із анімаційного фільму "Сильні духом" режисера В'ячеслава Бігуна про першого звільненого з російської тюрми українського політв'язня Юрія Яценка

368 днів Юрій Яценко провів в ув'язненні. Його катували, аби визнав, що готував диверсії. Він лезом перерізав собі вени та живіт. Домігся права на дзвінок в Україну. Повідомив близьким, де перебуває.

Автор: molodist.com/Олег Переверзев
   Юрій Яценко у травні 2014-го поїхав до Росії на заробітки. Його затримали, поліція сфабрикувала справу. Провів у російській в’язниці 368 днів. Його катували, аби визнав, що готував диверсії
Юрій Яценко у травні 2014-го поїхав до Росії на заробітки. Його затримали, поліція сфабрикувала справу. Провів у російській в’язниці 368 днів. Його катували, аби визнав, що готував диверсії

"У Росії зараз понад 60 українських політв'язнів. А коли я виходив, було 12, - говорить Юрій Яценко. - Коли Сенцов почав голодувати, влада стала активнішою. Але потрібно щось робити весь час. Про Сенцова в Україні знає лише кожен 20-й, за опитуваннями. Від початку війни звільнили сімох українців.

Звинувачення проти Сенцова фабрикувалися на найвищому рівні, з підписами заступника керівника слідчого управління ФСБ, каже правозахисниця Марія Томак.

"Це частина спецоперації з окупації Криму. Справа Сенцова була такою собі страшилкою. Подивіться: тут шастають правосєкі, терористи. А ми вас захищаємо", - додає вона.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Зірка "Нескореного" Григорій Гладій працює над виставою про репресії у радянській Росії

Марія Томак нагадує, що зони у ГУЛАГу розхитували українці.

"Ефект від голодування Сенцова залежить і від нас. Нам потрібно хитати весь світ, аби отримати реакцію. Дуже важливі санкції. Нещодавно у постанові Верховної Ради влада звернулася до західних країн із закликом застосовувати персональні санкції до росіян. Серед них ті, хто фабрикував справи проти Сенцова і Кольченка. Але сама Україна досі не має такого списку.

Автор: molodist.com/Олег Переверзев
  Генеральний  директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі тримає газету "Культура і життя" від 25 травня із матеріалом про Олега Сенцова на першій шпальті
Генеральний директор кінофестивалю "Молодість" Андрій Халпахчі тримає газету "Культура і життя" від 25 травня із матеріалом про Олега Сенцова на першій шпальті

Їх не можна називати політичними в'язнями. За чотири роки держава Україна не надала їм жодного статусу. А кількість українців у російських тюрмах зростає. Тільки минулого тижня у Криму затримали двох активістів", - каже правозахисниця.

Акції на підтримку українського режисера Олега Сенцова, якого незаконно ув'язнили в Росії, пройшли у 78 містах світу. Сенцов оголосив голодування 14 травня. Вимагає у Кремля звільнити всіх українських політв'язнів. 2015-го в Росії його засудили до 20 років колонії суворого режиму. Звинуватили у створенні терористичної організації й підготовці терактів.

На цьогорічному 47-му Міжнародному кінофестивалі "Молодість" показали 176 фільмів. 61 кінокартина взяла участь у конкурсі. Гран-прі і $10 тис. отримала литовська стрічка "Святий". В національній програмі найкращою назвали спортивну драму "Штангіст". Її режисер Дмитро Сухолиткий-Собчук отримав 50 тис. грн.

Зараз ви читаєте новину «Справу Сенцова фабрикували на найвищому рівні». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі