понеділок, 13 лютого 2012 18:25

Шевченківську премію дали найдорожчому українському художнику сучасності

Шевченківську премію дали найдорожчому українському художнику сучасності
Дмитро Горбачов

Цьогоріч кращим у номінації "образотворче мистецтво" комітет Шевченківської премії назвав художника Анатолія Криволапа з циклом картин "Український мотив". До нього увійшли 50 абстрактних пейзажів.

"На початку 1990-х Анатолій Криволап з іншими українськими художниками з угруповання "Живописний заповідник" мали виставку у французькій Тулузі, - коментує перемогу Криволапа київський мистецтвознавець Дмитро Горбачов. - Тоді мій французький колега сказав, що побачив найкращу живописну школу Європи. На той час великі західні художники припинили займатися живописом. Перейшли у нові жанри - перформенс, інсталяцію, відеоарт. А у нас, через певну відсталість, цього не було. Цей недолік став перевагою — ми зберегли сильну живописну школу, у той час як Європа почала надолужувати згаяне.

Тепер там знову повертаються до яскравого, барвистого, насиченого живопису, як казав Малевич, "кольоропису". Картини Криволапа експресивні. Насичені контрастні кольори дають емоційну напругу. Думаю, на сучасного Криволапа найбільше вплинув Казимир Малевич, який був так само абстракціоністом. Знаю, що Анатолій має до цього художника особливий пієтет".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Стали відомі лауреати Шевченківської премії 2012 року

Того року, після аукціонних торгів у Нью-Йорку, Криволап став двічі найдорожчим сучасним українським художником.

"Раніше слова "Україна" на аукціонах не було. На Заході мені казали: "Коли почули назву "Україна", думали, що це назва музичного інструменту - якась "окаріна". На аукціонах Криволап фігурує саме як український художник, а не радянський, що раніше дорівнювало російський", - розповів Горбачов.

На його думку, лауреатами Шевченківської премії завжди ставали майстри високого рівня.

"Хоча б згадати Миколу Глущенка, або соцреаліста Віктора Пузиркова. Робота останнього "Сталін на крейсері "Молотов" завжди потрапляє до альбомів про мистецтво тоталітарних режимів, які видають на Заході. Картина зроблена технічно досконало. Серед офіційних художників до премії номінували найкращих. Але тоді не звертали увагу на модерністів. Їх ганили, обпльовували!", - додав мистецтвознавець.

Зараз ви читаєте новину «Шевченківську премію дали найдорожчому українському художнику сучасності». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі