Ексклюзиви
середа, 06 березня 2013 13:15

Сергій Жадан та Лада Лузіна написали спільну книгу

Автор: Ілюстрації Лади Лузіної
 

Спільний проект - одна повість письменниці Лади Лузіної та одна повість від письменника Сергія Жадана. Книга вийде у видавництві "Фоліо".

"Це спосіб поєднати здавалося б два несумісних автора і написати два зовсім різних твори, - розказує про новий проект Лада Лузіна. - У якійсь мірі ці два автономні твори на одну тему - тему людських стосунків, стосунків батьків та дітей, не розуміння один одного".

"Не буду розкривати основну інтригу сюжетів, але в якийсь момент наші персонажі пересікаються і починають взаємодіяти. У кінці повісті Жадана його герої їдуть з одного з провінційних містечок України, а мої навпаки приїжджають туди".

Повість Сергія Жадана називається "І мама ховала це у волоссі". Цей твір друкувався минулого року у "Сучасності". "І мама ховала це у волоссі" - це лірична повість про комівояжера. Історія про людину, котра намагається балансувати поміж почуттям обов?язку та почуттям закоханості.

Лада Лузіна назвала свою повість "Одуванчики". Описує сучасні роки.

"Написала її в невластивому мені стилі. Це не містика, не фантастика, не пригоди і ніяк не пов'язані з історією. Найближче за стилем твір нагадує роман "Мой труп". Якщо коротко - це психологія. Ця історія розказзана чотирма людьми" - пояснює Лада Лузіна.

"Чому "Одуванчики"? Все доволі просто. Думаю, ми погано розуміємо один одного, погано чуємо один одного, але це не заважає нам дуже сильно впливати на життя один одного і в певний час кардинальним чином змінювати долі інших. Ти ніколи не знаєш де зійде насіння кульбаби. Вітер їх несе - куди посіється, туди і посіється. Ми не знаємо як відгукнуться наші слова і як відгукнуться наші вчинки і будь-яка вигадана нами система може бути хибною".

Автор: Ілюстрації Лади Лузіної
 

Свою повість письменниця присвятила дідусеві – Веніаміну Лузіну.

"Це людина, яку я ніколи в своєму житті не бачила. Лише на фотографіях. Але один з персонажів - співак Сергій Хогін - списаний з нього. Моя бабуся була не першою його дружиною і не останньою. Він народився у дитячому будинку. Ми не знаємо, коли він помер - втратили з ним звязок. Він нізвідки прийшов і в нікуди пішов, але як не дивно я знаю, що дідусь багато в чому повпливав на моє життя. Є риси характера, які перейшли від нього до мами і до мене. Зрештою, спільного між героєм повісті і моїм дідусем не багато - чоловік, який мав багато жінок, якого носило по життю як насіння кульбаби".

"Мабуть таким чином я намагалася провести мости з минулим і розповісти за допомогою різни х історій, яким чином люди можуть впливати один на одного навіть не торкаючись один одного і не розуміючи" - пояснює задум повісті Лада Лузіна.

Також письменниця Лада Лузіна ілюструє обидві повісті.

Зараз ви читаєте новину «Сергій Жадан та Лада Лузіна написали спільну книгу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі