четвер, 14 листопада 2013 00:42

Шахтарська каска з алмазами стала рекордом України

14 листопада в Києві внесли до Національного реєстру рекордів найдорожчу в Україні шахтарську каску. Її виготовила дизайнер-ювелір із Донецька Тетяна Калюжна, 49 років.

"На роботу пішло 2,5 роки,  — розповіла Gazeta.ua Тетяна. - Каска виконана в натуральну величину. Її розміри 330 на 215, висота — 130 міліметрів. Важить 3 кілограми 330 грамів. Використала латунь, срібло 960 проби. А також 142 чорних індійських алмази фантазійної форми. Це означає, що вони просто здерті з материнської породи, без огранки, без підібраних людиною кутів".

Калюжна використовує вугілля для прикрас із 2010 року.  Тоді вперше зробила брошку-терикон. "Матеріал знаходжу своїми руками, на відвалах шахт. Просто приходжу до керівництва і прошуся туди. Пускають. Годинами можу ритися. Підходять шахтарі, жартують, що тут, мовляв, гарна жінка забула. Коли кажу якісь дивні для них речі — наприклад, що захоплююся їх працею та роблю з вугілля витвори мистецтва — в деяких навіть сльози на очі навертаються", - зізнається вона.

На найдорожчій касці - дві тисячі шматочків антрациту двох видів. "Один - з включенням піриту. На чорній породі виглядає, ніби золотим піском посипали. Це мінерал золотистого кольору. Має квадратну форму. Гарний для мене, але підступний під землею, для шаБо дуже сильно іскрить при зустрічі з прохідницьким "комбайном".  Другий вид - з включенням кварцу. Трапляється на глибині близько 900 метрів. Антрацит із піритом знайшла на шахті імені Засядька, а з кварцем — на "Торезантрациті".

Тетяна народилася і все життя провела в Донецьку. Виросла в районі, де з вікон був з терикон. Двоє дядьків, Віктор і Юрій, були шахтарями.  "На їхню честь зробила каблучку "Метелик". Бо вони часто розповідали, що під землею бачили метеликів. Я не могла зрозуміти, що це означає. Аж поки їхні сини, теж шахтарі, не пояснили, що  "метелики" - щось на зразок галюцинацій, які бачать від браку кисню", - каже вона.

Ціну каски до оголошення рекорду тримають в таємниці. Хоча в Нацреєстрі уточнюють, що "йдеться про сотні тисяч гривень". На  дорогому виробі автор написала: "Подвиги совершают не машины, а люди". Пояснює, мала на увазі, що навіть комбайнами під землею досі керують люди, а  до 40% усього вугілля на Донбасі в наші дні  добувають суто вручну.

Тетяна поки не збирається продавати каску. Хоче, щоб виріб виставляли в музеях.

Зараз ви читаєте новину «Шахтарська каска з алмазами стала рекордом України ». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

16

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі