середа, 13 лютого 2019 17:31

Роздягнені студенти називають генерала гнидою і співають гімн

7 лютого в український прокат вийшов фільм "Крути 1918" режисера Олексія Шапарєва.

За сюжетом, у січні 1918 року Червона армія Муравйова планує наступ на Київ. Уряд УНР вирішує боронити столицю. Щоб стримати наступ, до станції Крути перекидають усі боєздатні частини, включно з студентами. Серед них – Андрій та Олекса Савицькі, сини українського генерала. Всього є 400 юнаків, які й стають проти 4 тисяч війська більшовиків. Стримуючи наступ, хлопці гинуть в окопах. Їх обстрілюють, підривають гранатами, ріжуть ножами і шаблями.

Декому зі студентів вдається втекти на потягу. Інші потрапляють у полон. На станції Крути їх катує та розстрілює російський командир Михайло Муравйов. Він залежний від морфію й психічно неврівноважений. Перед смертю студенти називають його гнидою. Роздягнені на морозі співають гімн. Останнім гине співак церковного хору Григорій Піпський.

Автор: planetakino.ua
  Кадр з фільму "Крути"
Кадр з фільму "Крути"

У столичному кінотеатрі "Спутник" перед показом кучерява шатенка сідає на диван. На вигляд – років 40. Голосно розмовляє телефоном, розмахує руками й зрідка поглядає у вікно.

"Шо значить лайно, Лєна? А я хіба ж знала? На роботі роздавали білети, я й пішла. Нє, Лєна, мені стидно. Потім спитають, чи я бачила. Ну шо тобі сказати. Взагалі фільм непоганий. Як радянський, тільки все навпаки. Совєти погані, націоналісти – хороші"

"Жіночко, я вибачаюсь, а можна тихіше", – звертається до неї інтелігентний чоловік передпенсійного віку. Сидить неподалік за іншим диванчиком. Опуская окуляри з позолоченою оправою на горбатий ніс. Тут ще є люди, розумієте?"

Шатенка закінчує розмову зі словами "Лєна, я тобі передзвоню". Ховає телефон у сумочку з полопаним шкірозамінником на ручках.

"Мужчіна, – відказує з докором у голосі, – можна було просто сказати. А не сразу грубіянити"

Через мить забирає речі і прямує в бік гардеробу.

Тим часом у залі з табличкою "В" прочиняються двері. ""Свині, бл*ть", – доноситься з темряви. Згодом виходить дві прибиральниці у синій "робі" з пакетиками для сміття, совками і мітлами.

Автор: planetakino.ua
  Кадр з фільму "Крути"
Кадр з фільму "Крути"

Глядачі поспіхом вишиковуються у чергу. Переважно по двоє-троє. У числі перших пара закоханих. Чоловік з короткою стрижкою одягнутий у замшевий жакет, чорні джинси та блискучі лаковані туфлі. На вигляд років 35. У неї – чорне плаття по фігурі. Волосся заплетене у дві косички.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бородань з тризубом зміг те, що не вийшло у Путіна: огляд фільму "Аквамен"

"Костік, я тільки "за", – каже вона. – Ти ж в курсі, історичні фільми мені подобаються. Але ж там є любов, правда?"

"Ну, да. Любов скрізь є, – каже той трохи картавлячи. – Та не факт, що там все добре кінчиться. За сюжетом, два сини українського генерала втюхались в одну дівчину – Софію, здається. Вона одного ніби любить, іншого не дуже. По ходу, котрогось з них мають убити. Інакше не буде цікаво".

За 20 хвилин після початку сеансу на четвертому ряді хропе білява жінка. Прийшла на фільм разом з огрядним чоловіком невисокого росту. Обом десь за 50.

"О, тож це той, як його? З серіалу "Коли всі вдома", – прокидається раптом глядачка. Вказує на актора Олексія Тритенка, який зіграв у фільмі бойового офіцера й героя Першої світової війни Аверкія Гончаренка. За сюжетом, він прагне захистити та повернути недосвідчених юнаків додому.

Посередині фільму це подружжя розчаровується у показаному й намагається покинути залу. Спочатку ідуть на ліві двері, але вони закриті. Шурпаються кілька хвилин. Хтось із "гальорки" підказав, що вихід з іншого боку. До кінця фільму більше не виходить ніхто.

На останніх кадрах показують Андрія Савицького, 20-річного сина українського генерала.

"Він – студент-картограф, – коментує свою роль актор Євген Ламах– Коли друзі пропонували йому записуватися добровольцем, він відмовився. Вважав, що вже зробив свій вибір. Вирішив воювати, коли батько показав йому воєнну хроніку".

Стрічку "Крути" знімали на вулицях Києва, в Косому капонірі – Київській фортеці. А залізничну станцію зафільмували на Черкащині, в селі Сигнаївка.

"Місцева вокзальна будівля 19 ст. майже повністю відповідає архітектурі тих часів, – розповідає режисер Олексій Шапарєв. – Сцени боїв за участі воїнів Нацгвардії знімали у 20-градусний мороз. В масовку взяли місцевих мешканців".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Купа презервативів і трішки кохання: огляд фільму "DZIDZIO Перший раз"

У головних ролях в картині зіграли Євген Ламах, Андрій Федінчик, Олександр Олексенко, Надія Коверська, Олексій Тритенко, Віталій Салій. В епізодах появились міністр культури України Євген Нищук, а також Остап і Дмитро Ступки.

"Мій персонаж – червоний комісар, товариш Штик, – розповідає Остап Ступка. – Схиляюсь до думки, що немає маленьких ролей. Герою, яким би він не був – негативним чи позитивним – важливо запам'ятатися. Хоча існує стереотипний образу червоного комісара. Бачите, у мене грим – наклеєні вуса та борідка. І вже з цього починається характер."

Автор: planetakino.ua
  Кадр з фільму "Крути"
Кадр з фільму "Крути"

Головну жіночу роль зіграла Надія Коверська. Її героїня, киянка Софія, закохана в Андрія Савицького.

"На початку у моєї героїні було зовсім інше ім'я – Ольга. Але режисерові це не сподобалось, – зізнається акторка. – Запропонував назвати її на честь місця, де відбулася перша зустріч головних героїв. Це сталось на столичній Софійській площі у Києві. І ми вирішили, що це буде дуже символічно. Софія – означає мудрість. Ця дівчина саме така".

Фільм "Крути" обійшовся в 52 мільйони гривень, 26 з яких виділило Держкіно.

31 січня в прокат вийшла українська комедія "Зустріч однокласників" режисера Валентина Шпакова. Gazeta.ua пропонує свій огляд прем'єри.

Зараз ви читаєте новину «Роздягнені студенти називають генерала гнидою і співають гімн». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі