четвер, 22 вересня 2011 18:21

Росіянка віддала Львівському музею ікону вартістю $500 тисяч
12

Фото: Фото: Ольга Каменєва

21 вересня росіянка 33-річна Любов Єлізавєтіна передала до Львівського національного музею ікону "Розп'яття з пристоячими". Церемонія передачі відбулася у заповіднику "Софія Київська". Прийшли міністр культури Михайло Кулиняк, посол Росії Михайло Зурабов та посол Німеччини Ганс-Юрґен Гаймзьот.

"Я купила цю ікону 2007 року на аукціоні в Німеччині разом зі своїм колишнім чоловіком Михайлом де Буаром. Ікона належала німецькому колекціонеру Глейзеру. Віддали за неї 500 тисяч доларів", - розповіла Любов Єлізавєтіна.

"Про те, що ікона крадена, довідалися 2010 року. За 2 місяці це підтвердили експерти", - додала вона.

Ікону з Львівського музею викрали 1984 року.

"Тоді з фондосховищ музею у Вірменському соборі викрали 22 ікони. Злочинців знайшли через кілька місяців. Одразу вдалося повернути 9 ікон. Під час слідства їх виявили у Москві. 2003 року з Німеччини повернули ікону 16 століття "В'їзд Христа в Єрусалим", цього року у липні російський колекціонер Ігор Возяков повернув до музею ікону "Покров Богородиці", - розповів директор Львівського музею Ігор Кожан.

Грабіжники змінили зовнішній вигляд ікони — зверху витерли двох ангелів, які летіли до Христа.

"Ангели були намальовані лазуритом і червоною фарбою. Фон був золотим. На контрасті це виглядало дуже ефектно. Домальовувати ангелів не будемо. У Львові ікону показуватимемо з 23 вересня", - сказав Ігор Кожан.

В Росії ця ікона знаходиться під арештом. Після смерті Михайла де Буара Любов незаконно привласнила собі його колекцію, вартістю $30 млн. Зараз з нею судиться вдова колекціонера Тетяна де Буар. Вимагає повернути 190 старовинних ікон.

Зараз ви читаєте новину «Росіянка віддала Львівському музею ікону вартістю $500 тисяч». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі