Ексклюзиви
понеділок, 09 травня 2022 23:26

Спецтема: Війна Росії проти України

Російські танки з пральками і Путін вчепився за "дєда, який воював": українські митці відреагували на дату 9 травня
8

Художники відреагували на 9 травня
Фото: Юрій Журавель
Художники відреагували на 9 травня
Художники відреагували на 9 травня
Художники відреагували на 9 травня
Художники відреагували на 9 травня

Українські митці відреагували на святкування в Росії Дня перемоги. У мережу художники виклали роботи, у яких зобразили справжню сутність російської армії та влади. Також митці нагадали, що Росія, яка святкує перемогу над нацизмом - сама його наслідує.

Gazeta.ua створила добірку нових ілюстрацій українських художників до 9 травня.

Великої популярності й тисячі репостів набрало відео, в якому українські креативники показали "справжній парад" в Росії. В ролику російський танк їде, навантажений сантехнікою та пральними машинами.

Путіна в обнімку з кремезним чоловіком із мечом зобразив художник Максим Паленко. В коментарі він пояснив, що на ілюстрації "Дєд який воєвал".

Автор: Максим Паленко
  Художники відреагували на 9 травня
Художники відреагували на 9 травня
Нікіта Тітов показав парад на Червоній площі, де замість солдатів йдуть скелети.
Автор: Нікіта Титов
  Художники відреагували на 9 травня
Художники відреагували на 9 травня

Художник Антон Логов зобразив на новій ілюстрації бомбардувальник із символікою агресора.

"Ніколи не повертайтеся!, - підписав митець.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Антон Логов (@antonlogov)

Про радянське свято перемоги висловилась у соцмережах акторка, продюсерка Ірма Вітовська. Додала ілюстрацію, створену Інститутом національної пам'яті.

"9травня - радянський брежнєвський спецпроект по монополізації перемоги над нацизмом для радянських громадян з подальшим міфотворенням та експансією міфу на світову спільноту. Те, що зараз у головах росіян та в головах українців, що досі не дослідили власним бажанням та власним аналізом подій II світової - є одним з потужних форпостів неоімепрії.
Ігнорування в освітньому та інформаційному просторі теми ІІ світової - стало однією з вагомих провин політичних еліт, що нехтували широким просвітництвом через медіа населення, а ще, що огидно, підігрували в традиції міфотворення.
Вивчіть IІ світову врешті! Не глуміться над правдою. У ній є місце подвигам та падінням. У ній все складніше, ніж в міфи. Особливо для України ..
Україна в боротьбі з нацизмом має надпотужну і визначну роль, вона має особливу мозаїку та власну, часом надтрагічну та контроверсійну вихідну позицію для оцінки, - написала мисткиня.

Роботою "Смерть антихриста" відреагував у мережі митець Андрій Данькович.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Аndriy Dankovych (@andriy_dankovych)

Художник Віталій Дорош додав зображення ляльки-мотанки, прикрашене маками, що символізують пам'яті про жертви Другої світової війни в світі.

"Українська лялька-мотанка. Від початку війни я використовував жовто-блакитні кольори, які символізують нашу незалежну Україну. Сьогодні спробував чорно-червоні, які підкреслюють наш козацький дух, ці кольори використовували і у вишивці, в піснях (червоний це любов, а чорний це журба). Чому лялька, відповідь проста, все починається з дитинства, раніше наші пра-прабабусі робили такі іграшки дітям, мотали. А ще вважається, що у давнину мотанки виконували функцію сакральних оберегів! Це наша культура і наша традиція. Треба цінити наше, навіщо нам чуже!" - підписав художник.

Автор: Віталій Дорош
  Художники відреагували на 9 травня
Художники відреагували на 9 травня

Президент України Володимир Зеленський у зверненні з нагоди Дня перемоги над нацизмом у Другій світовій війні заявив, що в цей день Україна бореться за нову перемогу і здобуде її. "Зовсім скоро в Україні буде два Дні Перемоги. А в когось не залишиться жодного. Перемогли тоді. Переможемо й зараз! І Хрещатик побачить парад перемоги – перемоги України", – сказав Володимир Зеленський 9 травня.

Зараз ви читаєте новину «Російські танки з пральками і Путін вчепився за "дєда, який воював": українські митці відреагували на дату 9 травня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі