неділя, 25 квітня 2021 00:45

Реп та диско: які тренди домінуватимуть у музиці

Реп та диско: які тренди домінуватимуть у музиці
У США може посилитися вплив європейської музики, бо вперше в американський чарт Billboard потрапила пісня з "Євробачення". Це робота нідерландця Дункана Лоренса Arcade, який переміг минулоріч. Фото: ToneDen

У західній музиці домінуватиме реп та диско. Так вважає Олексій Донцов, засновник порталу MUZVAR та сонграйтер. Розповів журналу "Країна" про найпомітніші тренди та коли вони дійдуть до України.

"Останні два роки в західній музиці переважає реп, – каже Олексій Донцов. – Завжди був, але як колаборація. Тепер виходить на передній план. Це вульгаризовані образи реперок Карді Бі, Megan Thee Stallion, Doja Cat. Тексти переважно дуже відверті. Самі ж треки однакові, такі можна зробити за 3 хвилини. Світ спрощується, інформація не має обтяжувати. Це простежується в мелодіях. Впливає тік-ток. Кожен артист хоче туди потрапити. Щоб саме в цьому додатку наспівували та навіть мавпували. Трек роблять заради 5–10 секунд, решта – пусте. На жаль, сьогодні не потрібні довгі пісні, немає часу побудувати драматургію та насолодитися нею. У творчість додають елементи репу виконавиці, які аж ніяк не асоціюються з речитативами. Наприклад, Крістіна Агілера.

Із занадто сексуалізованим репом контрастує південнокорейський K-pop. Можливо, тому популярний. Це ніби окрема планета. Тексти в основному про самовираження, із закликами "Будь собою, не ховайся". Теми нейтральні, в K-pop ніби розмите поняття гендера. Важко сказати, якої статі виконавець.

Через карантин у кризі жанри, що потребують концертної атмосфери та великих майданчиків. Через ютюб рок-гуртам важко проявити себе. Хоч є колективи-винятки, як Imagine Dragons. Щоб утриматися, колаборації з реперками йдуть повним ходом. Таку стратегію обрав поп-рок гурт Maroon 5. Записали дуети з Карді Бі та Megan Thee Stallion, але випускають і звичні пісні для своєї аудиторії.

У масовій музиці ще протримається мода на диско. З такою ж назвою випустила альбом австралійка 52-річна Кайлі Міноуг. Мегауспішна платівка Дуа Ліпи Future Nostalgia. Від кожного треку з неї ніде було сховатися. Схожі шматочки 1970-х є в канадця The Weeknd, проте вже намагається осучаснювати.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: DakhaBrakha має всі шанси на премію "Греммі" - музичний критик

До України тренди доходять повільніше. Тільки-но в альбомі Тіни Кароль з'явилися звернення до минулого. Біллі Айліш наробила галасу по світу, але нових пісень у нас уже не обговорюють. Також нам не зрозумілий феномен деяких західних топових зірок. Тейлор Свіфт близька американцям, проте не нам. Найдорожча запрошена зірка – Аріана Гранде. За участь в американському "Голосі" отримала 25 мільйонів доларів. Це колосальна сума. Хоча робить звичайний якісний тін-поп, без проривних речей для музичної індустрії. Є топові артисти, які можуть роками нічого не створювати, але не злазити з трону. Або випускають однакову музику, як Адель і Лана Дел Рей. Різниця в тому, що в США таких тронів може бути 20, а в нас – один. Через рівень життя в нас ходять не на всі концерти улюблених виконавців, обирають єдиного.

Диктує тренди все ж Америка, проте може посилитися вплив європейської музики. Недавно вперше в історії пісня з Євробачення потрапила в американський чарт Billboard. Це робота нідерландця Дункана Лоренса Arcade. Зайшла на американський ринок за рік після його перемоги. За переглядами перегнав шведку Лорін, яка 2012-го довела, що Євробачення – це конкурс не містечкових пісень, а справжніх хітів".

Повну версію матеріалу читайте в журналі "Країна" від 22 квітня.

У березні відбулась музична премія "Греммі". Рекордсменами стали Бейонсе та Тейлор Свіфт, найкращою новою виконавицею - реперка Megan Thee Stallion. Виступила на церемонії разом з Cardi B.

Зараз ви читаєте новину «Реп та диско: які тренди домінуватимуть у музиці». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі