субота, 18 січня 2014 00:36

"Регулярне тестування на ВІЛ має стати для українців традицією", - експерт

"Регулярне тестування на ВІЛ має стати серед українців традицією", - таку думку висловив Сергій Федоров, програмний директор Представництва Фонду Антиснід в Україні.

"Якщо Україна прагне в Європу і хоче змін, то кожен повинен почати втілювати ці зміни у своєму житті. Ми закликаємо українців закласти основу традиції - регулярно, хоча б раз в рік, здавати тест на ВІЛ. Це має стати звичним, як проходити щорічний медогляд. Це має стати нормою. Знання свого статусу допоможе врятувати життя людини і вберегти його близьких від епідемії", - зазначив Федоров.

"Сьогодні ВІЛ - це не проблема вразливих груп людей, що вживають наркотики або жінок секс-бізнесу. Сьогодні у групі ризику люди, які хоча б раз мали незахищений секс, наносили татуювання або проходили медичні маніпуляції", - сказав Олександр Юрченко, головний лікар Київського міського центру по профілактиці і боротьбі зі СНІД.  Під час тестування в супермаркетах ми виявляли ВІЛ-статус у сімейних пар, молодих людей, які не вживають наркотики. У таких людей, які і не підозрювали про вірус імунодефіциту в крові, у тих, які б не пішли здавати тест на ВІЛ в лікарні".

Нещодавно в одному з супермаркетів тест на ВІЛ пройшли 944 людини. Позитивним статус виявився у десятьох, шість із них дізнались про це вперше.

Фронтмен український групи Social Classes Артем Бурба відкрито пройшов експрес-тестування на ВІЛ під прицілом фото-і відеокамер.

"Я зважився на такий крок, тому що вважаю, що знання свого ВІЛ-статусу дає мені впевненість у завтрашньому дні і надихає інших людей на подібну активність. Зізнаюся - це було дуже хвилююче для мене, але я знаю, що роблю корисну справу як для себе, так і для суспільства", - сказав Артем Бурба.

Також тестування під прицілом камер пройшли Ганна Бурба, фешн-дизайнер і Тетяна Богдан, топ-модель.

За статистикою, на сьогоднішній день серед громадян України зареєстровано 239 412 ВІЛ-позитивних осіб, 64 625 хворих на СНІД та 31 351 померлих від захворювань, зумовлених СНІДом.

Зараз ви читаєте новину «"Регулярне тестування на ВІЛ має стати для українців традицією", - експерт». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі