пʼятниця, 17 січня 2014 18:50

Amnesty International закликала Януковича не провокувати міліцію на нові злочини

Amnesty International закликала Януковича не провокувати міліцію на нові злочини
Фото: erkirtoday.info

Українське представництво правозахисної міжнародної організації Amnesty International, що виступають на захист загальновизнаних прав кожної людини, закликали президента не підписувати законопроект №3879 за авторства Олійника й Колесніченка. Про це на прес-конференції заявила виконавчий директор Тетяна Мазур.

Зокрема, що стосується діяльності громадських організацій у разі підписання вона зазначила, що частина їх буде змушена припинити свою діяльність.

"Якщо зважити на те, що сьогодні майже всі громадські організації отримують фінансування від міжнародних донорів, мають зареєструватися як іноземні агенти. Окрім того, що це неприємна назва, термін має негативне смислове значення. Громадські організації будуть зобов'язані платити податки, отже їх громадянська активність зменшиться. Далі на них чинитиметься додатковий податковий тиск. Частина буде змушена відмовиться від своєї діяльності", - заявила Мазур.

Громадська активістка зауважила, що подібні закони прийняті в інших країнах. Зокрема в Росії.

"З часу прийняття цього закону там понад 1000 громадських організацій пройшли через перевірки. За їх результатами, на 10 громадських організацій подали до суду через відсутність реєстрації. П'ять оштрафували. Дві з них виграли в апеляції. Одна була розформована, не витримавши тиску. Понад 50 отримали офіційні попередження", - сказала вона.

Тетяна Мазур закликала не порівнювати нормативно-правові акти різних держав, а звертати увагу на контекст.

"Не можна їх копіювати. Так окремі норми цього закону є й в інших країнах. Зокрема, закон про наклеп — у Німеччині. Але він вже 40 років не працює, за цією статтею нікого не засудили", - розповіла Мазур.

Вона також додала, що Amnesty International непокоїть закон про звільнення від відповідальності учасників мирних зборів. З її слів, цей документ дозволить працівникам "Беркуту" залишитися непокараними. А безкарність сприятиме вчиненню нових злочинів працівниками міліції.

Зараз ви читаєте новину «Amnesty International закликала Януковича не провокувати міліцію на нові злочини». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

19

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 8759
Голосування "Розумна мілітаризація" від Міноборони
  • Держслужбовців потрібно брати на роботу лише після військової підготовки
  • Це має бути однією з вимог і для балотування в органи місцевого самоврядування, парламент та суди
  • Для держслужбовців військова підготовка не повинна бути обов'язковою
  • Мені байдуже
Переглянути