понеділок, 21 жовтня 2013 17:07

Реаліті-вистава про покупців та веб-експерименти - в Україні відбудеться фестиваль документального театру

 

27-го жовтня в Україні стартує театральний фестиваль "Документ". Пройде він у Києві, Львові, Одесі, Херсоні та Харкові. В рамках Другого Міжнародного театрального фестивалю відбудуться покази документальних вистав, створених в Україні, та семінари й читки матеріалу, покликані поєднати досвід та стимулювати до обміну ідеями діячів документального театру.

Минулого року на фестиваль приїхали всесвітньо відомі театральні колективи Rimini Protokoll з Німеччини та Театр.DOC в Росії. Цього року програма також не менш насичена.

Отже, у Львові 28 жовтня покажуть "Двадцятилітні" режисера Уляни Мороз (Музей "Тюрма на Лонцького", 19:00). Режисер сфокусувалася на житті і свідомому виборі в шістнадцять, чотирнадцять, двадцять учасників Української Повстанської Армії. Вистава відповідає на питання - Хто вони, ті, що боролися, вірили й вижили? Як вони вижили? Матеріали для вистави - це інтерв'ю, зібрані членами ОУМ "Спадщина", які надав меморіальний музей тоталітарних режимів "Територія терору".

У Одесі 29 жовтня покажуть "Шмарун" Андрія Майя (Арт-центр на Тираспольській, 18:00). Зокрема в анотації до вистави сказано наступне: "От уяви, я тобі скажу "шмарун". От буду говорити, наприклад, це слово "шмарун". Воно ж не викличе якогось образу, правильно? Так само людина, їй це говориш – як це, що це? Розпливчате поняття. А розпливчате поняття нічого не значить. А якщо я назву це чітко – дітовбивство – то це вже не розпливчасте поняття. І чому? В людини одразу відкривається ступінь усвідомлення. Тут суть відкривається, а там суть ховається".

У Херсоні влаштують семінар "Вербатім та суспільство", де обговорюватимуть використання документу в театрі, відео на сцені, інших засобів виразності та методів передачі інформації, збір та роботу з матеріалом, занурення в історію документального театру Польщі, Чехії та Сербії. Також 3 листопада за результатами семінару покажуть документальну виставу "День, в який нічого не трапилось" (Клуб "Его", 18:00). Тема, що єднає всі частини вистави - непафосна буденність.

Режисер і педагог Володимир Гориславець влаштовує експеримент "вербатім" зі студентами свого курсу створюючи ритмо-музичне поліфонічне дійство на сцені у виставі "Протупил" (Харків, 5 листопада, Харківська державна академія культури, 16:30). Також покажуть веб-розповідь про розуміння себе, про гроші, працю, призначення, освіту, погляд на цей світ й про те, що практично все, що можемо зробити в житті й чим переймаємося сьогодні, можливо вже через сотню років буде безсенсовним, порожнім, нікому не потрібним і нецікавим. Усе це у виставі Олександра Юшко "Тракторист, сука!" (Харків, 5 листопада, Авторський театр "Котелок", 19:00)

На завершення, 6 листопада у Києві покажуть реаліті-виставу "лЕ29дЕ31нЕ30ц". Це 90 хвилин споживацького простору, які реалізують в Торгівельно-розважальному центрі "Більшовик" о 19:00.

Зараз ви читаєте новину «Реаліті-вистава про покупців та веб-експерименти - в Україні відбудеться фестиваль документального театру». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі