четвер, 25 січня 2018 14:06

Розказали, яким буде екшн "Крути.1918" до 100-річчя бою проти російських окупантів

Сьогодні, 25 січня, презентували офіційний тізер і постер українського екшну про захист залізничної станції Крути київськими студентами від окупаційного війська генерала Муравйова у 1918-му році. Картина присвячена 100-річчю бою і матиме назву "Крути.1918". Вийде на екрани 6 грудня 2018-го.
Головні герої - родина генерала контррозвідки УНР Павла Савицького. Старший син Олекса (грає актор театру "Сузір'я" Андрій Федінчик) - кадровий офіцер. Андрій (грає випускник університету культури Євген Ламах) вчиться на картографа. Записується до студентського куреня війська УНР і вирушає під Крути, за сюжетом.

29 січня 1918-го року 400 студентів і гімназистів затримують на станції вдесятеро більше військо більшовиків. Це дає можливість уряду УНР підписати Берестейський мир з Німецькою та Австро-Угорською імперіями.

Під час передислокації куреня частина повертається до Крутів і натрапляє на загін генерала Михайла Муравйова. 27 студентів закатували і стратили.


"Героїв-крутян було багато. Всіх показати не мали змоги - це не серіал. Створювали збірні образи. - каже автор сценарію Костянтин Коновалов. - Будуть історичні персонажі. Покажемо Симона Петлюру, Михайла Грушевського, командира загону студентів капітана Аверкія Гончаренка. Історичну постать - гімназиста Григорія Піпського. Перед розстрілом він заспівав гімн України".

Батька гімназиста Піпського зіграв міністр культури України Євген Ніщук.

  Офіційний постер "Крути. 1918"
Офіційний постер "Крути. 1918"

Саундтрек до фільму написала й виконала українська співачка Христина Соловій.
"Мій репертуар складають переважно сумні пісні, - сказала Соловій, - В українській історії багато моментів, за якими ще не виплакали сльози. Без цього не можемо рухатись далі. Події під Крутами - саме така віха".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Саакашвілі знімає фільм про майбутнє України

"Фільм найперше - про любов, - сказав режисер Олексій Шапарєв, - Всі найстрашніші й найдраматичніші ситуації відбуваються за її браком. Те, що зробили у 1918-му київські студенти й гімназисти - це подвиг в ім'я любові".

Зйомки картини тривали з осені 2017-го року до 20 січня 2018-го. Локаціями стали Київ, Київщина, село Сигнаївка на Черкащині. Париж знімали в Межигір'ї на Київщині, в колишньому маєтку екс-президента Януковича.

Бюджет картини - 52 млн. грн. Держкіно України виділило 26 млн. грн.

Стали відомі претенденти на отримання премії "Золота дзиґа" від Української кіноакадемії.

З-поміж 77 фільмів, які надіслали на конкурс, до довгого списку відібрали 59 стрічок, повідомляють організатори.

Зараз ви читаєте новину «Розказали, яким буде екшн "Крути.1918" до 100-річчя бою проти російських окупантів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі