понеділок, 11 квітня 2022 13:15

Про свідків бомбардувань Маріуполя та жертв наруги російських військових: у Нідерландах покажуть документальну виставу
4

12 квітня о 20:00 в амстердамському театрі De Toneelmakerij відбудеться прем'єра вистави про трагічні історії війни в Україні - Witnessing U. (свідчення про тебе. - Gazeta.ua). Виставу створили спільно із запорізьким муніципальним театром-лабораторією VIE. Режисерками стали дві українки Яша Гудзенко й Богдана Орлеанова.

В основі проєкту Witnessing U - свідчення маріупольців, які пережили бомбардування міста, воїнів ЗСУ, підлітків, жертв сексуального насильства з боку російських військових. Документальні тексти й драматургічні історії зібрала та адаптувала українська драматургиня Ніна Захоженко.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Цього тижня запрацюють концертні зали

"Ми створюємо виставу в стислі терміни. І я вражена тим, що вдалося зробити українським колегам у цих умовах. За тиждень вони написали текст на 30 сторінок зі свідчень очевидців війни, із сильною драматургією та переклали його англійською мовою", - розповіла віцепрезидентка Європейської театральної конвенції (ETC) Пауліна Ґірлінґс.

У постановці взяла участь актриса театру-лабораторії VIE Олеся Андрушевська, яка в березні евакуювалися в Нідерланди.

"Це велика відповідальність стати частиною такого проєкту. Зараз я маю змогу прокричати світові, що війну треба зупинити", - коментує Олеся.

Запорізькі театрали покажуть в Амстердамі спектакль про війну
Фото: Фото надані театром
Запорізькі театрали покажуть в Амстердамі спектакль про війну
Запорізькі театрали покажуть в Амстердамі спектакль про війну
Запорізькі театрали покажуть в Амстердамі спектакль про війну

Кошти від продажу квитків перерахують у фонд допомоги ЗСУ.

"Театри зараз грають вистави в бомбосховищах. Цим підтримують людей, надихають. Це треба робити на тих територіях, де можливо. Нещодавно з німцями поставили онлайн "Лісову пісню" Лесі Українки. Така робота дедалі більше привертає увагу до нашої країни. Митці долучаються до боротьби чим можуть. Багато чоловіків і жінок зі сфери культури стали до зброї, волонтерять. Знайомі митці, що виїхали в Європу з маленькими дітьми, об'єднуються там у культурні або волонтерські спільноти. Працюють далі на Україну. Ніхто з них статус біженця не взяв, всі хочуть повернутися додому", - розповіла акторка театру й кіно, продюсерка Ірма Вітовська-Ванца.

Зараз ви читаєте новину «Про свідків бомбардувань Маріуполя та жертв наруги російських військових: у Нідерландах покажуть документальну виставу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі