четвер, 20 червня 2013 13:28

Привезли 30 картин улюбленої художниці Саакашвілі
12

Фото: Фото: Анна Балакир

19-го червня у столичному Музеї російського мистецтва відкрили виставку грузинської художниці Русудан Петвіашвілі. Показали 30 картин написаних на шовку.

В основі робіт - постаті чоловіка і жінки. Також тут багато пташок, риб та міфічних тварин. Елементи мають свою символіку: голова людини повернута на схід - оптимістичний погляд на життя, на захід - обтяження минулим. Якщо персонаж взутий - має успіх та цікаву долю. Без взуття - не захищений. "

Русудан поєднує глибоку ідею і високу майстерність, - каже київський арт-експерт Катерина Тейлор. - У наші дні це велика рідкість. Русудан відшліфовує свою майстерність вже 43 роки. Пише з року і семи місяців. Її роботи не можна віднести до сучасного мистецтва як напрямку. Вона завжди була самобутньою художницею. Соціальним мистецтвом не займається, а досліджує у картинах вічні теми".

На відкриття виставки приїхала сама художниця. Її кругом супроводжує чоловік Тимур. Він директор Тбіліського лялькового театру.

"Коли тільки познайомився з Русіко, прийшов до неї в будинок. Це був для мене шок - ніде не було жодного вільного місця, усі стіни розмальовані, - розповідає чоловік. - Усі діти малюють - одні краще, інші гірше. Тоді однолітки Русіко малювали сонечка, вона робила композиції з сотнею персонажів. У дитинстві її цікавила непопулярна в радянські часи тематика. Малювала Ісуса Христа, ангелів. Ніхто не знав, чому її так цікавила релігія".

Першу персональну виставку художниця мала шестирічною у Тбіліському художньому музеї. Її роботи є у колекціях Едуарда Шеварднадзе та Маргарет Тетчер. Нинішній президент Грузії Михайло Саакашвілі називає Русудан улюбленою художницею. Її роботи прикрашають кабінет президента.

Виставка у Києві триватиме до 3 липня.

Зараз ви читаєте новину «Привезли 30 картин улюбленої художниці Саакашвілі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі