четвер, 30 квітня 2015 18:59

"Прийшла перемогти зятя" - 126 киян заговорили українською
11

28 квітня в Києво-Могилянській академії відбулося закриття другого етапу Безкоштовних курсів української мови. Сертифікати про успішне опанування програми отримали 126 мешканців Києва.

Зі сцени слухачів курсів привітали казкар Сашко Лірник, поети Алла Миколаєнко, Артем Полежака, Сергій Пантюк, Таня-Марія Литвинюк, співачка Леся Рой, актор Дмитро Лінартович.

Після Євромайдану збільшилась кількість охочих вивчати мову, долучилися переселенці з Росії. Серед слухачів стало більше тих, хто взагалі не знав української чи володів нею на низькому рівні. "У Києві цього року набрали 15 груп, дві профільні групи були для переселенців, загалом до нас долучилося 400 слухачів, але в процесі відбулося певне відсіювання", – розповіла на прес-конференції координатор проекту в Києві Олена Базилівська.

Про причини, через які дорослі громадяни, що давно здобули державну освіту, знову добровільно стають учнями, розповіла викладачка курсів Тетяна Шептицька:

"У моїй першій групі, ще торік, мотивація була достатньо різна. Тобто, комусь це треба було для роботи, хтось хотів розмовляти українською з чоловіком, а він україномовний. Найбільше мене вразила жіночка, яка сказала, що вона хоче читати онучці казки українською мовою, а зять не дозволяє, бо боїться, що от вона неправильно вимовляє звуки. І, власне, вона прийшла перемогти, отак символічно, свого зятя. Шикарна мотивація".

Стосовно мотивації самих волонтерів, на питання навіщо це їй викладачка Юлія Галета відповіла: "Практикуюсь в ораторському мистецтві і мучу зросійщиних людей українською орфоепією. Це жарт. Насправді це мотивує і самому вдосконалюватися. До того, ж спілкуєшся з людьми, віддаєш їм свою енергію, вони віддають тобі свою. Ділишся власними знаннями і відчуваєш себе корисним на цьому світі, якщо не економічно – як законослухняний працевлаштований гражданін, то принаймні духовно – як волонтер-ентузіаст".

Проект "Безкоштовні курси української мови – Навчи друга розмовляти українською" стартував у жовтні 2013 року з ініціативи громадського діяча Олександра Донія. З моменту запуску проекту до нього долучилося 21 місто України: Київ, Донецьк, Луганськ, Севастополь, Одеса, Миколаїв, Кременчук, Калуш, Житомир, Суми, Дніпропетровськ, Запоріжжя, Черкаси, Харків, Вінниця, Херсон, Кіровоград, Слов'янськ, Львів, Краматорськ та Дружківка.

У 2014 році волонтерами було організовано у Києві та Львові також проект "Безкоштовні курси української мови для переселенців з Криму та Донбасу". Проект реалізовується на засадах волонтерства, в якому важливу роль відіграє ініціативність громадськості на місцях. Організатор проекту – ГО "Український світ".
Вже зараз на курси розпочато новий набір. Записатися можна, заповнивши анкету на сайті

Зараз ви читаєте новину «"Прийшла перемогти зятя" - 126 киян заговорили українською». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

3

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі