понеділок, 20 листопада 2017 13:20

Прем'єру єдиної опери Бетховена показали перед порожнім залом

Прем'єру єдиної опери Бетховена показали перед порожнім залом
Опера Бетховена "Фіделіо". Фото: Вікіпедія

20 листопада 1805 року відбулась прем'єра єдиної опери Людвіґа ван Бетховена "Фіделіо". Опера була представлена публіці під назвою "Леонора" і спочатку успіху не мала. Під час прем'єри зал віденського театру Ан-дер-Вин був практично порожній: війська Наполеона Бонапарта були біля воріт Відня. Багато хто з покровителів Людвіга ван Бетховена покинули місто. Два вечори по тому, виконання опери також не принесло успіху.

Людвіг Ван Бетховен (1770-1827) - великий німецький композитор, диригент і піаніст, один з найбільш шанованих і виконуваних композиторів у світі. Бетховен писав у всіх існуючих в його час жанрах, включаючи оперу, балет, музику до драматичних спектаклів, хорові твори. Найзначнішим в його спадщині вважаються інструментальні твори: фортепіанні, скрипкові і віолончельні сонати, концерти для фортепіано, для скрипки, квартети, увертюри, симфонії. У 1800-х роках Бетховен втрачає слух. Через глухоту він відділяється від світу, позбавляється звукового сприйняття, стає похмурий, замкнутий. Саме в ці роки композитор одне за іншим створює свої найвідоміші твори. У ці ж роки композитор працює над оперою "Фіделіо", яка відноситься до жанру опер "жахів і порятунку".

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Бетховен тричі закохувався

За сюжетом, головна героїня - Леонора, під ім'ям Фіделіо, прийняла чоловічий вигляд, щоб проникнути у в'язницю. Там, в полоні, знаходиться її чоловік, Флорестан. Начальник в'язниці, Дон Пісарро, вирішує: краще вбити Флорестана, ніж ризикувати тим, що всі дізнаються про те, що в'язень в підземеллі незаконно. Фіделіо (Леонора) копає могилу для арештанта. І в той момент, коли Пісарро заносить кинджал над Флорестане.Леонора захищає бранця від Пісарро і запобігає вбивству чоловіка.

Лише через вісім років по тому, коли влада Наполеона в Європі стала слабшати, Бетховен отримав пропозицію відродити оперу. Нова версія опери витримала лише два спектаклі. Прем'єра остаточної версії "Фіделіо" відбулася в віденському Кернтнертор-театрі 23 травня 1814 року і набула величезний успіх, а легендарні постановки на сцені Віденської державної опери назавжди увійшли в історію.

Зараз ви читаєте новину «Прем'єру єдиної опери Бетховена показали перед порожнім залом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі