вівторок, 14 серпня 2012 09:53

Православні та греко-католики святкують Медовий Спас

Православні та греко-католики святкують Медовий Спас
Це також День Животворящого Хреста Господнього. Фото: photo.ukrinform.ua

Сьогодні віруючі християни святкують Медовий Спас, або свято Маковія, яке в церковному календарі називається днем семи мучеників Маккавеїв.

З цього дня у вірних починається Спасівка, тобто Успенський піст, який передує одному з найбільших релігійних свят, - Успінню Пресвятої Богородиці. Піст триватиме два тижні.

Відповідно до джерел християнських богословів, це свято було встановлено у Візантії в 1164 році на честь перемоги імператора Мануїла (1143-1180) над іновірцями. В день цієї перемоги перед битвою нібито чудесно заблищала - оновилася - ікона Божої Матері.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Спаса можна їсти рибу та пити вино

Це день Животворящого Хреста Господнього. У святкові богослужіння були введені обряди винесення хреста, ходіння з ним по вулицях та урочистого водосвяття.

Згадували також сім святих мучеників - братів Маккавеїв (Авім, Антонін, Гурій, Єлеазар, Євсевон, Алімі Маркелл), а також матір їхню Соломонію (або Соломію) та їхнього вчителя Єлеазара, які постраждали за відмову прийняти язичництво і в 166 році до н.е. зазнали мученицької смерті.

Традиційно 14 серпня в церквах святять воду, квіти і мак. Воду, освячену на Маковія, в народі вважають цілющою і вона цінується не менше, як стрітенська – вважається надзвичайно корисною.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Спаса святять яблука та груші

Медовий Спас збігається в часі з другим вирізанням стільників із вуликів. На свято Медового Спаса святили і свіжий мед, та пригощали ним усю родину.

Спас (скорочена форма від слова Спаситель, Ісус Христос) - це три літні свята, присвячені Христу. Саме сьогодні православні відзначають свято винесення чесних древ животворящого хреста Господнього, або свято Всемилостивого Спаса та Пресвятої Богородиці.

Зараз ви читаєте новину «Православні та греко-католики святкують Медовий Спас». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

5

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути