середа, 22 серпня 2012 10:59

"Портрет Саскії" не належав пензлю Рембрандта - експерти

"Портрет Саскії" не належав пензлю Рембрандта - експерти
"Рембрандт, що сміється", автопортрет, написаний ним імовірно в 22-річному віці. Фото: artinvestment.ru

Експерти не підтвердили приналежність виявленої в Нідерландах картини пензлю Рембрандта ван Рейна.

Про виявлення невідомої раніше картини, автором якої ймовірно міг бути великий голландський живописець, заявив в понеділок Фонд культурної спадщини Фрісландії (провінції на півночі Нідерландів). Цю роботу - портрет жінки - один з голландських колекціонерів кілька років тому купив у Швеції. Передбачалося, що на полотні могла бути зображена дружина і муза художник - Саскія Ейленбюрх.

Однак, як заявили у вівторок ввечері в ефірі телевізійної програми Eenvandaag ("Сьогодні") одного з голландських телеканалів реставратор Мартін Бейл і глава Дослідницького проекту "Рембрандт" (Rembrandt Research Project) Ернст ван де Ветерінг, "картина, на жаль, не є справжньою роботою Рембрандта", незважаючи на те, що багато чого в ній "типово для нього". За словами Бейла, полотно може бути роботою учня художника. "Є невеликі деталі, які дозволяють побачити, що Рембрандт зробив би по-іншому", - зазначив він.

Дослідницький проект "Рембрандт" представляє собою групу голландських учених, утворену в 1968 році для дослідження творчої спадщини великого співвітчизника з метою перевірки достовірності приписуваних йому творів. До середини 20 століття кількість таких перевищило декілька тисяч, хоча насправді багато робіт було виконано учнями і послідовниками художника. Завдяки експертизі проекту "Рембрандт", багатьом картинам, відомим раніше як творіння великого голландця, було відмовлено в цьому авторстві.

Зараз ви читаєте новину «"Портрет Саскії" не належав пензлю Рембрандта - експерти». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі