середа, 02 червня 2010 20:46

Розгадано таємницю полотен Рембрандта

Розгадано таємницю полотен Рембрандта

Канадські вчені з Університету Британської Колумбії розгадали таємницю привабливості картин голландського художника Рембрандта.

На їхню думку, найважливіше значення в творчості знаменитого живописця має його гра з чіткими і розмитими частинами портрета. Багато в чому завдяки цій техніці Рембрандт і досі контролює погляди глядачів, що розглядають його картини.

Неупереджене комп'ютерне вивчення самих зображень і поведінки людей, що розглядають картини, дозволили виявити і описати цілком конкретні прийоми, завдяки яким видатний художник привертав увагу до осіб своїх персонажів і робив сприйняття своїх картин неквапним і цікавим заняттям.

Спостереження за глядачами показало, що їхній погляд фокусується в конкретній точці - на чіткому, деталізованому оці людини, зображеному на картині. Глядачі утримують погляд в цій точці тривалий час, а потім переміщають його на розмиті області картини навколо. Роблять вони це набагато повільніше, ніж розглядаючи будь-які інші зображення, які не належать кисті Рембрандта.

За словами доктора мистецтвознавства Ксенії Богемської, існує шкала сприйняття людьми квітів і напрямків ліній. "Приміром, лінія, яка зліва направо піднімається вгору, сприймається глядачами як радісна, а зліва направо і вниз - як вираз смутку. Скоріш за все це пов'язано зі звичками нашого сприйняття письмового тексту", - говорить експерт.

Зрозуміло, існують і інші способи управління поглядом глядачів. Художники всіх епох розставляли на своїх полотнах кольорові акценти і по-своєму брали під контроль увагу любителів живопису. "Якщо ви подивитеся краєвид співвітчизника Рембрандта Ван Гога "Пейзаж в Овері після дощу", то помітите, що він весь зелений-зелений, а в середині маленька червона цяточка - колесо воза.

Мимоволі увага глядача приковується до цієї точки. Буває, що художнику треба звернути погляд на декілька послідовних точок. У багатофігурних композиціях - наприклад, розписи Рафаеля у Ватикані - наш погляд, на думку художника, переходить від однієї фігури до іншої ", - упевнена Ксенія Богемська.

NEWSru

Зараз ви читаєте новину «Розгадано таємницю полотен Рембрандта». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути