пʼятниця, 06 квітня 2012 16:04

Поляки відмінили виступ "Тартака" через оспівування УПА

Поляки відмінили виступ "Тартака" через оспівування УПА
Колективу запропонують виступити іншого разу Фото: textypesen.com.ua

Мер Любліна Кжиштоф Жук заявив, що, на прохання польської молоді, український гурт "Тартак" не виступатиме на цьогорічних Днях студентської культури в Любліні.

Як пише польське видання "Dziennik wschodni", виступ українців був запланований на 17 травня 2012 року.

"Гурт був запрошений міністром культури, Міністерством закордонних справ і Національним культурним центром, і це рішення не було помилковим. Це відома в Україні ватага. Вони вже виступали в Познані, Білостоку, Ряшеві. Проте запрошення для "Тартака" скасували через протести студентського самоврядування Любліна", - пояснив пан Жук.

Саме студенти організовують разом із містом святкові Дні студентської культури. Відкривати ці заходи має концерт 17 травня, фінансований люблінською мерією. На ньому й мав виступати український "Тартак".

"Студенти звернулися до нас. Це їхнє свято, вони мають право", - зізнався Люблінський голова.

Невдоволені приїздом українських музик активісти створили сторінку в мережі Facebook. В перекладі на українську сторінка тепер називається "Чітке НІ "Тартаку" на люблінському ювілеї! Вдалося :)". На ній зображений перекреслений портрет провідника Організації Українських Націоналістів Степана Бандери.

Згодом активістів підтримали деякі громадські об'єднання. Учасникам спротиву не подобається, що члени "Тартака" не приховують своєї прихильності до діяча українського визвольного руху С.Бандери, а в деяких піснях прославляють Українську повстанську армію.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Олесь Доній серед молоді слухав "Тартак"

Разом з тим мер пообіцяв, що натомість "Тартакові" буде запропоновано виступити в Любліні іншого разу – на спеціальному концерті, де гратимуть польські та українські гурти, творчість яких пов'язана з патріотизмом.

"Польсько-українські взаємини історично важкі, але не треба творити перепони. Створімо майданчик для обговорення", - сказав Кшиштоф Жук.

Зараз ви читаєте новину «Поляки відмінили виступ "Тартака" через оспівування УПА». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

10

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі