вівторок, 16 квітня 2019 21:45

Показують унікальну ілюстровану Біблію

Автор: facebook.com
  У Львові відкрилася виставка однієї з перших у Європі ілюстрованих Біблій
У Львові відкрилася виставка однієї з перших у Європі ілюстрованих Біблій

У Національному музеї у Львові відбулося відкриття виставки "Thesaurus Sacrarum Historiarum" - "Скарбниця Священних Історій: Біблія в ілюстраціях фламандських майстрів XVI століття". Представили одну з перших у Європі ілюстрованих Біблій, яку видали 1585 року у формі альбому гравюр із найважливішими сюжетами Старого та Нового Завітів.

"Скарбниця Священних Історій" - проект нідерландського гравера й видавця Ґерарда де Йоде, який працював над ним понад 20 років. Репрезентує найпотужніший у Європі XVI ст. антверпенський друкарський осередок. Примірник із зібрання Національного музею імені Андрея Шептицького - єдиний відомий сьогодні екземпляр книжки, збережений на теренах Центральної та Східної Європи.

Презентована пам'ятка - це друге, розширене видання альбому де Йоде з ілюстраціями до Старого та Нового Завітів. Увійшли роботи більш ніж 20-ти фламандських художників і граверів XVI ст., зокрема Кріспіна ван ден Брука, Мартена де Воса, Франса Ментона, Яна Снеллінка, Амброзіуса Франкена, Ганса Вредемана де Вріса, Адріана де Вердта.

З огляду на на незадовільний стан збереження пам'ятки, впродовж 2017-2018 років у майстерні реставрації графіки науково-дослідного реставраційного відділу Національного музею у Львові було проведено комплекс консерваційно-реставраційних заходів для відновлення видання.

"Такий цінний ілюстративний матеріал використовували наші художники для малювання образів, воно було у них як підсобний матеріал, - каже реставратор Вадим Волков. - На багатьох були плями олійної фарби, іноді таке бувало, що дехто з художників витирав пензель, а деякі були залиті лампадною олією".

У процесі реставрації обидва томи книжки було розшито. Тож на виставці сторінки показують розгорнуто, у формі окремих гравюр. А погортати Біблію можна на мультимедійному екрані.

"Глядач, який є на експозиції, дивиться собі на гравюри, але одночасно і може погортати, бо ми не маємо можливості всі ілюстрації представити, натомість всі є в електронному варіанті, - говорить керівник експозиційно-виставкового відділу музею Роман Зілінко. - Також це є і документування цілої книжки".

Реалізацію виставкового проекту заплановано у два етапи. З 16 квітня до 5 травня - Старий Завіт, 42 серії гравюр. З 10 до 31 травня - Новий Завіт, 19 серій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Розповіли, які святині вдалось врятувати із собору Паризької Богоматері

Ґерард де Йоде - гравер, картограф, видавець. Був представником однієї з найвідоміших і найвпливовіших династій у середовищі антверпенських граверів і друкарів, які працювали впродовж епохи "золотої доби" фламандського мистецтва, у 1550-1670-ті роки. Перші друки, на яких указано ім'я видавця Ґерарда де Йоде, вийшли 1555 року. Це альбом орнаментально-архітектурних картушів нідерландського художника Ганса Вредемана де Вріса та передрук карти світу італійського картографа Джакомо Ґастальді. 1577-1585 роки - час розквіту видавництва де Йоде. Реалізували такі проекти, як "Дзеркало країн світу" 1578-го, "Скарбниця священних історій Старого Завіту" 1579-го, "Мікрокосмос. Малий світ" 1579-го, "Скарбниця Священних Історій Старого та Нового Завітів" 1585-го.

Зараз ви читаєте новину «Показують унікальну ілюстровану Біблію». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі