понеділок, 03 вересня 2018 19:15

Показали унікальні ікони XVII ст

Близько сотні ікон XVIII ст виставили у львівському Нацмузеї. Вони не підписані, але музейники точно знають, що їх творили риботицькі майстри: художники з містечка Риботичі, що поблизу Перемишля. Це був великий осередок церковного мистецтва від 1670 до 1750 років на етнографічній території Надсяння.

Експонати реставрували впродовж десяти років. Ці ікони унікальні, бо перегукуються з колядками та щедрівками. Повідомляє Zaxid.net.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Фільм "Міф" завоював міжнародну нагороду

"На образі є навіть намальоване дитя, яке накололи на спис. А потім втеча Богородиці з маленьким Ісусом до Єгипту. І навіть є епізод, коли Єлизавета з малим Іваном Хрестителем сховалася в горі. То теж із тих апокрифів взято. І там є така історія, що ніби павучок заплів вхід до тієї печери павутинкою – і воїн подивився, що там ніхто не може бути, і пішов, - каже кураторка експозиції Роксолана Косів. - Майстри малювали в такому варіанті, який ми називаємо "нев'янучий цвіт" – коли Богородиця з квіткою. Це така декоративна іконографія і милозвучна. "Елеуса" загалом, якщо порівнювати з Одигітрією, більш лірична, більше емоційна".

 

Ці образи оздоблювали церкви західної Бойківщини, Лемківщини, Любачівщини й Опілля, що належали колись до Перемиської і Мукачівської єпархій Української церкви.

Митець Анатолій Бойко має найбільшу у світі колекцію виробів із яєчної шкаралупи, обкованих металом. Цю техніку винайшов самостійно.

Зараз ви читаєте новину «Показали унікальні ікони XVII ст». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі