неділя, 28 січня 2018 01:03

Чомусь усі почали захищати Висоцького і Булгакова від В'ятровича: голова комітету культури прокоментував заяву історика

Чомусь усі почали захищати Висоцького і Булгакова від В'ятровича: голова комітету культури прокоментував заяву історика
В'ятрович назвав всіх представників російської культури "щупальцями руського міра". Фото - U-News

Чомусь усі почали захищати Висоцького і Булгакова від В'ятровича. Але він ні слова поганого про них не говорив. Казав лише про цинічне використання владою колонізатора і агресора культури.-

Написав у соцмережах голова комітету культури й духовності ВР Микола Княжицький.

"Я погоджуюся з Володимиром. Зміна ставлення до культури поневолювача завжди болісна. І Пушкін , і Булгаков , і Висоцький - видатні постаті російської і світової культури, але ніхто з них не виступав за незалежність України від імперії, у якій вони жили. Бродський- геній. Але він ненавидів Україну. Так, це культура поневолювача. Яка на фоні заборон української культури та незнання інших мов і культур здавалася найвизначнішою у світі. Її цікаво вивчати, розуміючи, що це не всесвіт, а лише крупинка у світовій культурній спадщині, що українська культура попри знищення- не бідніша. Зате рідніша", - написав Княжицький.

Також він наголосив, що українці ще не навчились цінувати своїх дисидентів.
"Пам'ятаю, як студентами в я СРСР ми підпільно читали у маленьких фотокопіях заборонених я Хвильового і Плужника. Пам'ятаю, як слідкувало за нами КДБ після випуску підпільної стіннівки "Сад Гетсиманський" після підпільних читань Багряного. Проблема нашої держави, що ми і досі не навчилися нормально популяризувати цих геніальних авторів.Василь Стус ,як поет світового рівня у літературній майстерності ( я вже мовчу про громадянський подвиг) точно нічим не поступається російським чи англійським геніям", - написав Княжицький.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: "Смерть Сталіна" - холостий постріл: російський діяч культури про заборону фільму

26 січня директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що всі представники російської культури несуть "ген руського міра". Написав на своїй сторінці в Facebook: "Не всі щупальця "русского мира" такі огидні і очевидні, як совок і московська церква. Деякі більш симпатичні, вишукані та респектабельні, але не менш небезпечні. "Іроніясудьби", восьмоємарта, булгакови, пугачови, і навіть висоцькі і цої в руках Кремля - ефективні інструменти нагадування про єдиний культурний простір та інструменти його відтворення".

Зараз ви читаєте новину «Чомусь усі почали захищати Висоцького і Булгакова від В'ятровича: голова комітету культури прокоментував заяву історика». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі