Ексклюзиви
четвер, 05 травня 2022 11:44

"Плів маскувальні сітки - прийшов образ "Мілітарної Мадонни": художник створює незвичайні картини війни
22

Андрій Набока створює ікони за принципом маскувальної сітки
Фото: facebook.com
Андрій Набока створює ікони за принципом маскувальної сітки
Андрій Набока створює ікони за принципом маскувальної сітки
Андрій Набока створює ікони за принципом маскувальної сітки
Андрій Набока створює ікони за принципом маскувальної сітки

Київський художник Андрій Набока робить незвичні картини-ікони. Створює роботи за принципом маскувальної сітки. Такий напрямок відкрив для себе під час волонтерства у Львові. Зараз його картини продають у Франції задля допомоги Україні.

Інтерв'ю Андрія Набоки журналістці Лесі Мірошник з'явилось на сторінці проєкту Проєкт Україна_Війна_Люди.

Андрій розповів, що образи його нових картин приходять без ескізу, буквально народжуються під руками, а працювати в такій техніці не складніше, аніж із фарбою.

"З тканиною так само, як і з фарбами. Тільки там кольори замішуєш на палітрі, а тут - прямо на сітці. Взяв стрічку, поклав поруч іншу. Дивишся, щоб доповнювали одна одну, підкреслювали. Для мене це - нова практика. Новий виклик. Дуже цікавий! Перші два тижні від початку війни я, як, напевно, і всі, був у ступорі. Тяжко сприймати таку буденність. Кожного дня ти встаєш з новинами, лягаєш з ними. І чекаєш, що це все скоро закінчиться. Потім приходить розуміння ситуації й бажання щось робити, аби прискорити перемогу. До майстерні доступу не було, а я хотів знайти собі застосування. Відчував, що мало допомагаю. Хотілося більшого. Коли переїхав до Львова, зателефонував знайомому художнику. Він порадив підійти на Площу Ринок, 9, в Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука. Спочатку плів маскувальні сітки", - каже Андрій Набока.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: ЗСУ без зброї перемагає ворога, а українські наречені зашивають рани в день весілля - художниця створює вражаючі ілюстрації про війну

Ідея створити незвичайну ікону виникла випадково - в процесі плетення.

"Одного разу в плямі на тільки-но початому людьми плетиві я побачив образ. З цього й почалося. У волонтерському центрі знайшов сітку, не придатну для маскувального захисту. А мені вона підійшла ідеально! Одягнув її на підрамник у три шари. Так картина набула об'єму. Першу роботу, "Мадонну Мілітарну", я подарував директорці бібліотеки Тетяні Пилипець. Намагався якось хоч трохи себе виправдати. Було почуття провини за те, що використовую книгозбірню як свою майстерню. Через пару днів запитав Тетяну, чи не ображається вона, бо я ж тут не сітки плету, а картини. На що вона сказала: "Я дуже рада цьому. Адже тут народжується мистецтво", - розповів художник.

Зараз ікони Набоки виставляють у Європі, так збирають кошти на благочинність і популяризують Україну за кордоном.

"Люди дізнавалися про мою творчість через фейсбук і приходили подивитися. Багато хто лишався допомагати волонтерам. Потім одна дівчина з бібліотеки запропонувала зробити благодійну виставку-продаж полотен і взяти участь у фестивалі Європи/ Maison de l'Europe - Europe Direct - Europa Nantes у Франції. Десять моїх робіт вже там. Є великі сподівання, що вони зберуть кошти для наших захисників. А ще, завдяки незвичайному новому виду мистецтва, про війну в Україні дізнається ще більше людей за кордоном", - сказав художник.

Роботи Андрія змінюються залежно від фону та ракурсу. Кожен у них знаходить своє. Вони мають символічні назви: "Надія", "Віра і впевненість", "Світло", "Вогонь", "Маріуполь", "Пам'ять".

"Знаю, що після нашої перемоги продовжу цю роботу. Спробую поєднати її з графікою або живописом. Можливо, перейду на великі формати. Вже навіть придумав, який мені потрібен прилад для нарізання стрічок. Їх знадобиться багато. А ще думаю: чом би не зробити той славнозвісний "російський корабель"? Це буде сильний проєкт", - наголосив художник.

Андрій Набока здебільшого працює в техніці олійного живопису. Роботи зберігаються в приватних зібраннях України, Америки, Португалії, Німеччини, Росії та Франції. Багаторазово брав участь в пленерах в Україні і за кордоном.

Зараз ви читаєте новину «"Плів маскувальні сітки - прийшов образ "Мілітарної Мадонни": художник створює незвичайні картини війни». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі