середа, 04 травня 2022 16:05

ЗСУ без зброї перемагає ворога, а українські наречені зашивають рани в день весілля - художниця створює вражаючі ілюстрації про війну
16

Художниця Анастасія Гайдаєнко створює ілюстрації про війну, зображуючи контрасти між Україною та Росією.
Фото: Анастасія Гайдаєнко
В ілюстраціях переважає гама нашого національного прапора та основна колористика України.
Мисткиня гостро підкреслює цинічність путінської пропаганди.

Художниця Анастасія Гайдаєнко створює ілюстрації про війну, зображаючи контрасти між Україною та Росією. Гостро підкреслює цинічність путінської пропаганди. В своїх ілюстраціях використовує гаму нашого національного прапора та основну колористику України. Твори художниця продає на виставках, а всі виручені кошти йдуть на потреби ЗСУ та благодійність.

Gazeta.ua розпитала Анастасію Гайдаєнко про унікальність образів її ілюстрацій та особливості арту під час війни.

"У мирному житті в мене була професія художника-постановника. Я створювала декорації, а малювала для задоволення у вільний час. Від початку війни було багато переживань. Творчість допомагала мені всі ці емоції виплескувати в ілюстрацію. Все, що накопичувалося, вся злість, печаль, сум - відбивалися в них. Це як психологічна і арт-терапія", - каже художниця.

У перші дні війни намалювала Путіна в сміттєвому пакеті.

"Спершу це були озлоблені ілюстрації, направлені проти Путіна й на агресію. Бо було багато болю, образи й злості. З часом я зрозуміла, що треба більше говорити про те, які ми сильні й безстрашні і на це звертати увагу", - додає художниця.

Стверджує, що арт під час війни є способом висловити свою позицію стосовно подій.

"Художники - дуже емоційні. І коли творчу людину щось сильно зачіпає і вона це переживає, то не може мовчати. І цю бурю емоцій вона виливає у творчість. Проявляє це малюнком або ілюстрацією, скульптурою. Це її вираження, її позиція. У нас завжди було багато творчих людей в Україні, просто частина з них, можливо, займалися іншою роботою. А зараз віддаються творчості", - каже Анастасія.

Свої ілюстрації створює в яскравих контрастних кольорах. На кожну витрачає по кілька годин.

Я часто використовую контрастні яскраві кольори, і мені здається, що це відображає нашу країну й нашу різносторонність. Яскраву особистість нашого народу, кольорову

"Наш прапор диктує кольорову гаму багатьом художникам, але не варто забувати, що основна колористика України - це чорний, малиновий, зелений, червоний. Це кольори тканих полотен, старовинних килимів, вишиванок. Я часто використовую контрастні яскраві кольори, і мені здається, що це відображає нашу країну й нашу різносторонність. Яскраву особистість нашого народу. Сподіваюся, що й інші використовуватимуть традиційні наші кольори", - говорить мисткиня.

Анастасія Гайдаєнко беру участь у понад 10 благодійних проєктах.

"Спершу я малювала, щоби показати своє ставлення до війни. А потім мені почали писати про багато проєктів, просили ілюстрації на продаж. І зараз їх продають по всьому світу. Весь бюджет із продажу йде на допомогу ЗСУ. Була виставка в Техасі, багато робіт публікували в Польщі. Також для Зоопатруля на конкурсній основі намалювала ілюстрацію. З цього робитимуть мерч для футболок, сумок і так далі. 100 відсотків грошей піде на допомогу тваринам, які пережили війну", - каже Анастасія.

Художниця розповіла ідеї створення чотирьох своїх ілюстрацій.

"Найкращі українські дівчата"

Автор: Анастасія Гайдаєнко
 

"Переглядала радянські фотографії, щоб зрозуміти психологію того часу. І наткнулася на знімок фотографа з Нижнього Новгорода Станіслава Єгорського. На фото - наречена, яка зашиває колготи. І я подумала, яка велика різниця між українськими дівчатами й російськими. Тою епохою й нашою. Тому що зараз українська дівчина зашиє собі рану на нозі і піде воювати навіть у день свого весілля, замість того, щоби зашивати колготи. Бо тоді не було вибору. Була одна пара "дефіцитних" колгот - доводилося постійно їх зашивати, бо неможливо було купити нові. Я подумала, що це й нас розрізняє, що ми боремося за свободу і краще будемо воювати і зашивати рани, ніж терпіти те, що в нас не буде вибору, як із тими колготами.

Коли намалювала цю дівчину, то була довга дискусія, що ж там зображено, який смисл. Не всі правильно зрозуміли цей меседж. Не всі знали, що це трансформація радянської фотографії. Але радує, що багатьом людям це резонує", - розповідає Анастасія Гайдаєнко.

"Найкращі українські хлопці"

Автор: Анастасія Гайдаєнко
 

"У мене багато друзів захищають Україну. Вони служать у ЗСУ. Я з ними переписуюсь, волонтерю, допомагаю, знаю, як вони борються. Бачу, як вони переважають не тільки фізично, а й духовно нашого ворога. Я хотіла відобразити в ілюстрації образ України й образ Росії, наскільки вони відрізняються. Наскільки наша країна мужня і красива зовні й внутрішньо, і наскільки Росія убога й ница.

Ми в дитячих садках, школах часто зображаємо пейзажі на стінах. І я хотіла показати різницю в цій площині. У нас квітуча, красива країна. А в них - берези і все, крім цього більше нема ніяких достоїнств. На ілюстрації хлопці відклали зброю, і навіть на руках ми перемагаємо, бо боремося за справедливість", - підсумовує художниця.

"Російська лапша"

Автор: Анастасія Гайдаєнко
 

"Мені багато пише росіян, що я зла фашистка, що малюю злобні ілюстрації. Стверджують, що вони розуміють ситуацію. Я вважаю, якщо вони допустили таку владу, якщо в них досі така система, значить, вони також винні. Росіяни згодні з тією лапшею, яку їм вішають. Нею зомбують. І дитина, що народжується в такій сім'ї, росте в таких же умовах - і має таку ж позицію. Вони не тільки знищують наш народ, а й своїх дітей, які ростимуть у такій свідомості, викривленій реальності. Це жахливо, що вони виховують покоління з поламаною психікою і якоюсь ілюзією нормального існування. Росіяни гублять своїх дітей, своє суспільство і своє майбутнє пропагандою і тим, що не хочуть розбиратися, що є правдою, як треба жити, за що боротися.

Дехто пише, що вони розуміють, що живуть в ілюзії, що їм це не подобається, Але вони не хочуть нічого робити. А я цього не розумію. Бо якщо ти не погоджуєшся - то дієш як український народ - ти йдеш і борешся. Якщо вони нічого для цього не роблять, значить, вони до кінця цього не розуміють", - каже Анастасія.

"Батьківський одяг"

Автор: Анастасія Гайдаєнко
 

"Я знаю багато сімей, у яких чоловіки пішли воювати. Їхні діти дуже сильно чекають їх додому з перемогою. Знаю, що діти іноді надівають светри, футболки своїх батьків і сплять у них. І мене це дуже зворушило. Вирішила так зобразити дітей, які чекають своїх батьків, дядьків, старших братів. Так діти виражають своє бажання перемоги.

Я вже думала над ілюстрацією до дня нашої перемоги. В мене складається картинка, що на малюнку будуть люди в жовтому одязі, що стрибають у небі. Радіють, танцюють, усміхаються та обнімаються", - розповіла мисткиня.

Зараз ви читаєте новину «ЗСУ без зброї перемагає ворога, а українські наречені зашивають рани в день весілля - художниця створює вражаючі ілюстрації про війну». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі