вівторок, 30 липня 2013 10:27

Письменник розказав хто насправді став прототипом Ганнібала Лектера

Письменник розказав хто насправді став прототипом Ганнібала Лектера
Ентоні Хопкінс у ролі Ганнібала Лектера. Фільм "Мовчання ягнят"

Творець тетралогії про маніяка Ганнібала Лектера письменник Томас Харріс розповів, що праобразом його персонажа став тюремний лікар з мексиканського міста Монтеррей в штаті Нуево-Леон. Про це стало відомо з передмови письменника до нового видання "Мовчання ягнят", присвяченому 25-річчю з дня виходу книги. Передмову опублікували в The Times.

Прізвище прототипа доктора Лектера - Салазар. Харріс розповів, що зустрівся з доктором Салазаром у в'язниці, куди приїхав, щоб взяти інтерв'ю в американського в'язня, засудженого за вбивство трьох молодих людей. Точну дату зустрічі Харріс не пам'ятає - імовірно це трапилося в 1964 році.

Харріс познайомився з доктором Салазаром після того, як той врятував життя злочинця, у якого письменник збирався брати інтерв'ю. Ув'язнений отримав поранення при спробі втечі з в'язниці, але тюремний лікар зумів його вилікувати. Письменник згадує, як розмовляв з доктором Салазаром про пораненого американського в'язня та дитячих психологічних травмах, які могли штовхнути його на вбивство. Ця розмова послужила прообразом сцени в книзі "Мовчання ягнят", де Ганнібал Лектер розпитує стажиста ФБР Клариссу Старлінг про її дитячі травми.

"Доктор Салазар був невеликою гнучкою людиною з темно-рудим волоссям. Він тримався дуже спокійно, і в ньому була якась елегантність", - розповідає Харріс.

Автор романів про Ганнібала Лектера до цих пір ні в одному зі своїх інтерв'ю не розкривав, хто став прототипом вигаданого ним злочинця. Читачі і критики припускали, що прообразами могли стати такі реальні вбивці-людоїди, як Альберт Фіш з Нью-Йорка або Вільям Койн зі штату Міссісіпі.

Серія книг Томаса Харріса про психіатра, хірурга і канібала доктора Лектера виходила з 1981 по 2006 рік. Вона включає в себе чотири книги: "Червоний дракон" (1981), "Мовчання ягнят" (1988), "Ганнібал" (1999) і "Ганнібал: Сходження" (2006). Всі вони були екранізовані. Картина режисера Джонатана Демме "Мовчання ягнят" отримала п'ять головних премій "Оскар", у тому числі за головну чоловічу роль у виконанні Ентоні Хопкінса.

Зараз ви читаєте новину «Письменник розказав хто насправді став прототипом Ганнібала Лектера». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі